Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Exkomunista Babiš se pohoršuje, že exkomunista Pavel vyznamenává chartisty

Exkomunista Babiš se pohoršuje, že exkomunista Pavel vyznamenává chartisty
Andrej Babiš naslouchá ve Vladislavském sále projevu Petra Pavla, který předcházel udělování státních vyznamenání. | zdroj: Printscreen ČT

Předseda ANO Andrej Babiš označil za absurdní, že prezident Petr Pavel jako bývalý člen KSČ 28. října předává státní vyznamenání zpěvačce Martě Kubišové, která byla jedním ze symbolů sametové revoluce a dalším chartistům.

Žijeme v absurdní době

„My tady žijeme v pohádce Císařovy nové šaty. Ta pohádka je o tom, že předseda ZO (závodní organizace) KSČ, nomenklaturní kádr, komunistický rozvědčík, předává vyznamenání paní Kubišové, která byla jeden z hlavních symbolů naší revoluce. No, a ta pohádka je o tom, že vlastně pan prezident se cítí jako nový Václav Havel. To je absurdita této doby,“ řekl Babiš v neděli v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Autor tohoto výroku Babiš byl členem Komunistické strany Československa (KSČ) v letech 1980 až 1989. Podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) se v roce 1980 stal důvěrníkem Státní bezpečnosti (StB).

O dva roky později pozdějšího premiéra získala komunistická tajná policie ke spolupráci jako agenta s krycím jménem „Bureš“.

‚Byl jsem pasivní člen‘

Ke svému členství v KSČ Babiš na CNN Prima News řekl, že nepracoval pro tehdejší režim. „Já jsem pracoval pro Podnik zahraničního obchodu, byl jsem pasivní člen. Pan prezident byl rozvědčík,“ dodal.

Pavel po maturitě v roce 1979 pokračoval ve studiu na Vysoké vojenské škole pozemního vojska ve Vyškově, v posledním ročníku podal přihlášku do komunistické strany.

Členem KSČ se stal v roce 1985 po obvyklé dvouleté čekací lhůtě. Koncem 80. let nastoupil do výcviku u vojenské rozvědky, kterou historik Petr Blažek srovnává s StB.

Petr Pavel však na rozdíl od Andreje Babiše získal negativní lustrační osvědčení a za svou minulost se omluvil.

„Tuhle svoji minulost jsem nikdy neskrýval, jednoznačně jsem se k tomu přihlásil a řekl, že to vnímám jako chybu. Ve prospěch demokracie jsem pracoval uplynulých více než 33 let, jsem připraven obětovat kvůli ní nejenom své pohodlí, ale i svůj život,“ řekl loni v srpnu týdeníku Respekt.

Zdroje: