Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Na jemenském ostrově Sokotra zemřel český občan

Aktualizováno: Na jemenském ostrově Sokotra zemřel český občan
Jemenský ostrov Sokotra | zdroj: Profimedia

Na jemenském ostrově Sokotra zemřel český občan, oznámil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. S ohledem na rodinu nebude úřad poskytovat detaily. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež na dotaz ČTK odpověděl, že příčinou úmrtí českého občana nebyl válečný konflikt

Američané a Britové v uplynulých dnech zasahovali v Jemenu proti húsíjským rebelům, kteří od loňského podzimu útočí na mezinárodní kontejnerové lodě, Sokotra leží asi 350 kilometrů jižně od Arabského poloostrova.

Také ředitel cestovní kanceláře Hamidi Omar Jamaein dnes ČTK řekl, že úmrtí nesouvisí s bezpečnostní situací na Sokotře, stala se nešťastná tragická událost. Podrobnosti s ohledem na rodinu nesdělil.

„Můžeme potvrdit úmrtí českého občana na jemenském ostrově Sokotra. O této skutečnosti byl náš zastupitelský úřad v Rijádu informován v pondělí. S ohledem na rodinu nebudeme poskytovat žádné detaily,“ uvedl Drake.

Na ostrov Sokotra měla v neděli naplánovaný odlet cestovní kancelář Hamidi. Její ředitel Omar Jamaein dnes odpoledne ČTK řekl, že úmrtí nesouvisí s konfliktem a bezpečnostní situací na Sokotře. Stala se nešťastná tragická událost. Podle serveru Tn.cz šlo o muže, který se utopil.

„Opravdu došlo k úmrtí českého turisty. Bez jakékoliv vazby ke konfliktu. Rodina si nepřeje sdělovat další podrobnosti a musíme tuto prosbu respektovat,“ řekl ČTK Papež.

Výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Chaloupková minulý týden ČTK řekla, že má informace o dvou českých cestovních kancelářích, které mají na letošní rok vypsané termíny zájezdů na ostrov.

Ministerstvo vydalo počátkem ledna varování ohledně cest do Jemenu včetně ostrova Sokotra. Území Jemenu v něm úřad označil za „značně rizikové“ a české občany vyzval, aby oblast opustili. V cestovatelském systému Drozd je v tuto chvíli zaregistrováno sedm českých občanů v Jemenu, uvedl Drake.

AČCKA minulý týden požádala ministerstvo zahraničí, aby své varování ohledně cest na jemenský ostrov Sokotra přehodnotilo. Úřad ale doporučení po konzultaci s českou ambasádou v Rijádu ponechal.

Noční akce zaměřená na ničení vojenských cílů Húsíů byla podle britského premiéra úspěšná

Během pondělní akce zaměřené na vojenské kapacity Húsíů v Jemenu byly všechny zamýšlené cíle podle prvotních informací zničeny, sdělil dnes britským poslancům premiér Rishi Sunak. Oznámil také, že Londýn bude jednat s partnery o rozšíření operace a v dohledné době ohlásí sankce proti Húsíům, V pondělí večer Američané a Britové opět zasáhli několik zařízení a pozic jemenských šíitských povstalců, kteří patrně s podporou Íránu útočí na lodní dopravu v Rudém moři.

Sunak se k boji proti Húsíům vyjádřil během parlamentních interpelací. Vedle úspěchu nočních útoků také oznámil, že v nejbližších dnech Británie ve spolupráci s USA zavede nové sankce, které by povstalcům měly znemožnit financování útoků v Rudém moři. Ohlásil také cestu ministra zahraničí Davida Camerona na Blízký východ, která by se měla uskutečnit ještě tento týden, píše Reuters. Sunak podle AFP také zdůraznil, že Británie nevyhledává konfrontaci, ale „nemůže čekat se založenýma rukama a nechat tyto útoky bez odezvy“.

„Použijeme ty nejúčinnější prostředky, které máme k dispozici, abychom odřízli finanční zdroje Húsíů, z nichž jsou tyto útoky financovány. Úzce na tom spolupracujeme se Spojenými státy a v nejbližších dnech plánujeme oznámit nová sankční opatření,“ cituje Sunaka agentura Reuters.

Cameron o několik hodin dříve řekl, že akce zaměřené na ničení vojenských kapacit Húsíů budou pokračovat. „Tím, co jsme opět udělali, jsme vyslali co nejjasnější vzkaz, že budeme pokračovat ve snižování jejich schopnosti provádět tyto útoky,“ řekl dnes médiím bývalý britský premiér, který v listopadu nastoupil do funkce ministra zahraničí.

Americké a britské síly v pondělí zaútočily na pozice Húsíů, včetně míst v blízkosti letiště u jemenské metropole Saná. Pentagon oznámil, že cílem byly podzemní sklady, munice a další vojenské prvky.

Povstalci, kteří ovládají velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná, od listopadu útočí na komerční plavidla v oblasti. Tvrdí, že útoky, v nichž jsou odhodláni pokračovat, jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a na podporu některých zemí izraelské vládě, která bojuje proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás, jež má na svědomí teroristické útoky na jihu Izraele z loňského 7.října. 

Zdroje: