Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

MZV eviduje v Jemenu dva Čechy z Člověka v tísni, na ostrově Sokotra čtyři turisty

MZV eviduje v Jemenu dva Čechy z Člověka v tísni, na ostrově Sokotra čtyři turisty
Jemenští povstalci | zdroj: Profimedia

Ministerstvo zahraničních věcí eviduje v Jemenu dva spolupracovníky organizace Člověk v tísni. Mluvčí diplomacie Daniel Drake dnes ČTK sdělil, že jsou v pořádku. Čtyři lidé jsou registrovaní v cestovatelském systému Drozd na ostrově Sokotra, pro který se také vztahují varování MZV ohledně cest do Jemenu. Američané v Jemenu v posledních dnech opakovaně útočili na pozice húsíjských rebelů.

Húsíové, kteří ovládají velkou část Jemenu včetně metropole Saná, od listopadu útočí na obchodní lodě v Rudém moři. Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a na podporu některých zemí izraelské vládě. Zasáhli několik lodí a dalších více než 2000 donutili, aby se plavily jinou námořní trasou. Spojené státy a Británie s podporou několika dalších zemí proti Húsíům zaútočily v noci na pátek, kdy zasáhly několik desítek cílů. USA poté na rebely zaútočily i v noci na sobotu.

Diplomacie v Jemenu ví o dvou spolupracovnících Člověka v tísni. Eviduje také čtyři zaregistrované v systému Drozd pro ostrov Sokotra, kteří jsou na dovolené s cestovní kanceláři. Další tři turisté se podle systému na ostrov chystají a zůstat tam mají do konce ledna. „Naše varování před cestami do Jemenu platí i pro Sokotru. Každý má pochopitelně právo se svobodně rozhodnout se tímto doporučením neřídit,“ uvedl Drake.

MZV začátkem ledna zveřejnilo na webu varování před cestami do Jemenu. České občany, kteří se v zemi nacházejí, vyzvalo k jejímu opuštění. „Celé území Jemenu je všeobecně hodnoceno jako značně rizikové. Pokud jsou cesta nebo pobyt nezbytné, doporučujeme dbát mimořádné bdělosti a průběžně se informovat o bezpečnostní situaci v konkrétní oblasti prostřednictvím médií a dalších dostupných zdrojů,“ stojí na webu MZV.

Pobyt v Jemenu je podle české diplomacie spojený s vysokým bezpečnostním rizikem vzhledem k přetrvávajícímu vnitřnímu ozbrojenému konfliktu, ale i zapojení povstalců do konfliktu mezi Izraelem a Hamásem. Cizincům v Jemenu navíc hrozí únosy. Možnost konzulární asistence je omezená kvůli uzavření zastupitelských úřadů všech členských zemí EU. Občané, kteří se v Jemenu ocitnou v nouzi, mají kontaktovat českou ambasádu v Rijádu.

Zdroje: