Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Na českém zastupitelském úřadě v Kyjevě zůstává 29 lidí

Na českém zastupitelském úřadě v Kyjevě zůstává 29 lidí
„Naši zaměstnanci konzulární služby v Kyjevě pracují i o víkendu, aby dokončili proces již udělených víz. Pracují v mimořádném režimu pro případ, že by bylo nutné omezit jejich počty z bezpečnostních důvodu,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Na zastupitelském úřadě v Kyjevě zůstává 29 lidí, poslední rodinní příslušníci diplomatů českého velvyslanectví v Kyjevě odjedou dnes večer.

(AKTUALIZOVÁNO) Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do. O stažení rodinných příslušníků kvůli stupňování hrozby ruské vojenské agrese proti Ukrajině informovalo ministerstvo v sobotu. V případě zhoršení situace přijme další opatření.

„Naši zaměstnanci konzulární služby v Kyjevě pracují i o víkendu, aby dokončili proces již udělených víz. Pracují v mimořádném režimu pro případ, že by bylo nutné omezit jejich počty z bezpečnostních důvodu,“ uvedla mluvčí.

Česká diplomacie dnes znovu varovala před cestami na Ukrajinu kvůli napjaté situaci na hranicích s Ruskem. Českým občanům, kteří již v zemi jsou, doporučuje, aby zvážili opuštění Ukrajiny. Pokud k tomu budou chtít využít letecké dopravy, měli by tak učinit bezodkladně vzhledem k možnému omezení či pozastavení služeb aerolinek. Lidé, kteří se rozhodnou na Ukrajině zůstat, by měli podle dnešního doporučení Černínského paláce dbát maximální opatrnosti a pro případ nouze mít připravený plán evakuace.

Občany, kteří se na Ukrajině krátkodobě i dlouhodobě zdržují, vyzvala diplomacie k registraci v systému Drozd, který využívají české zastupitelské úřady například k informování turistů o mimořádných událostech, jako jsou přírodní katastrofy či teroristické útoky.

Rusko v posledních měsících shromáždilo u ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků. Vyvolalo obavy Kyjeva i Západu, že se připravuje na vojenskou ofenzivu proti Ukrajině. Server Politico s odvoláním na tři oficiální zdroje z Washingtonu a Evropy napsal, že by ruská invaze mohla začít ve středu 16. února. Krize se vyostřila natolik, že USA vydaly pokyn k evakuaci části diplomatů z Kyjeva. Stavy na zastupitelských úřadech na Ukrajině snižuje i Rusko. Moskva ovšem popírá, že by měla v úmyslu Ukrajinu napadnout. V obavě z ruské invaze v pátek vyzvaly USA, Británie, Nizozemsko, Lotyšsko, Estonsko a Japonsko své občany, aby Ukrajinu neprodleně opustili. Později se k výzvě připojily i další země.

O napětí na ukrajinsko-ruské hranici dnes jednal premiér Petr Fiala s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a dalšími unijními lídry. Situaci bereme vážně, napsal předseda vlády na twitteru. Mluvčí kabinetu Václav Smolka ČTK sdělil, že víc informací k obsahu jednání není možné sdělit s ohledem na jeho neveřejnou povahu.

(12:45, původní zpráva) Ukrajina nevidí žádný smysl v uzavření svého vzdušného prostoru uprostřed eskalace s Ruskem, řekl dnes agentuře Reuters poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Jeho vyjádření přišlo krátce po zprávách médií, že letoun ukrajinských aerolinek SkyUp z Madeiry do Kyjeva musel přistát v Kišiněvu, protože jeho vlastník zakázal, aby letoun vletěl do ukrajinského vzdušeného prostoru. Již v sobotu zrušila lety na Ukrajinu nizozemská společnost KLM.

Obavy pojišťoven z invaze

V médiích se už objevila varování z neoficiálních zdrojů, že obavy mezinárodních pojišťoven z ruské invaze a s ní spojeného rizika mohou v nejbližších dnech prakticky uzavřít ukrajinské nebe civilní letecké dopravě a letadla pořízená na leasing budou muset odletět do ciziny.

„Nejdůležitější je, že sama Ukrajina nevidí žádný smysl v uzavření nebe. Je to nesmysl. Podle mého názoru by to znamenalo částečnou blokádu,“ řekl Podoljak. „Pokud se jednotliví letečtí dopravci rozhodnou změnit svůj letový řád, rozhodně to nemá nic společného s rozhodnutími či politikou našeho státu,“ dodal.

Vlastník letounu SkyUp, leasingová společnost se sídlem v Irsku, podle deníku Ukrajinska pravda v sobotu informoval aerolinky o okamžitém zákazu létat do ukrajinského vzdušného prostoru. Ačkoliv aerolinky vyvinuly veškeré úsilí a měly podporu státních orgánů, vlastník letounu zákaz kategoricky potvrdil, a to v době, kdy už stroj vzlétl směrem na Kyjev.

Aerolinky se tak musely domluvit na přistání letadla na letišti v Kišiněvu, které je nejblíže k Ukrajině, a zorganizovat transfer 175 cestujících do Kyjeva. Tam měl podle tisku přistát dnes v 03:50 místního času (02:50 SEČ).

Ukrajinský vzdušný prostor by mohl být prakticky uzavřen, protože mezinárodní pojišťovny se kvůli stávající krizi chystají zrušit záruky pro přelety civilních dopravních letadel nad Ukrajinou, upozornil dnes ukrajinský server Strana.ua s odvoláním na nejmenovaný zdroj z odvětví.

Již v pondělí by podle několika nejmenovaných zdrojů mohla skupina největších mezinárodních pojišťoven ohlásit, že nebude krýt pojišťovací události při přeletech nad Ukrajinou.

V praxi by to mohlo znamenat úplné přerušení civilní letecké dopravy na Ukrajině, napsala Strana.ua. Podle zdroje portálu by lety mohly zastavit nejen zahraniční letecké společnosti, ale do zahraničí by mohly v nejbližších dnech odlétnout také letadla ukrajinských aerolinek, která jsou pronajata na leasing a pojištěna v cizině.

Šéf sdružení pojišťoven Vjačeslav Černjachovskij serveru řekl, že nemá informace o údajně chystaném rozhodnutí mezinárodních pojišťoven, nicméně připustil scénář, že se ukrajinské nebe úplně vyprázdní. Na trhu totiž panuje nervozita po rozhodnutí KLM a po stahování západních diplomatů z Kyjeva.

Zatím žádné změny?

Majitelé soukromých letadel již dostali oznámení od pojišťoven, že by do 48 hodin měly být zrušeny pojistné záruky, a proto by jejich letadla měla do té doby odletět z Ukrajiny, napsal server s odvoláním na nejmenovaného ukrajinského politika, který soukromé letadlo vlastní.

Oznámení vlastníkům a pronajímatelům letadel, že během 48 hodin přestane fungovat pojistné krytí na Ukrajině a nad Ukrajinou, rozeslaly podle portálu britské pojišťovny, u kterých jsou pojištěny další pojišťovny.

Aerolinky se dosud nevyjádřily a server připustil, že zahraniční společnosti, například Swiss či Ryanair, dosud nezastavily prodej letenek na lety z Kyjeva.

Mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková ČTK sdělila, že pro dnešek nemají hlášené žádné změny ani rušení letů. Podle informací o odletech a příletech na webu letiště dnes z Kyjeva do Prahy přiletí ještě dva spoje, jeden v 17:10 a druhý v 19:20. Naopak do Kyjeva po poledni zamíří tři letadla. Vyjádření dopravců k hrozbě přerušení civilní letecké dopravy nad Ukrajinou ČTK zjišťuje.

V červenci 2014 se na východě Ukrajiny během bojů ukrajinských vojsk s Ruskem podporovanými separatisty zřítil malajsijský boeing s 298 lidmi na palubě, převážně nizozemskými občany. Podle závěrů mezinárodního vyšetřování, které Rusko odmítá, stroj z letu MH-17 sestřelila ruská raketa vypálená z pozic proruských separatistů. Čtyři obžalovaní z této tragédie - tři lidé s ruským a jeden s ukrajinským občanstvím - jsou v nepřítomnosti souzeni v Nizozemsku.

Zdroje: