Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Muž, který v Maine postřílel 18 lidí, je po smrti. Spáchal sebevraždu

Muž, který v Maine postřílel 18 lidí, je po smrti. Spáchal sebevraždu
Střelec se zbraní v ruce vstupuje do objektu v americkém městě Lewiston ve státě Maine 26. října 2023. | zdroj: Profimedia

Muž, který ve středu v americkém státě Maine postřílel 18 lidí, je po smrti, zastřelil se. Policisté našli tělo Roberta Carda v obci Lisbon Falls, která leží nedaleko Lewistonu, kde se tragédie stala.

„Je mrtvý,“ řekla na tiskové konferenci guvernérka státu Maine Janet Millsová. „Stejně jako mnoho dalších lidí si dnes večer můžu oddechnout, protože vím, že Robert Card už nikoho neohrožuje,“ dodala v pátek pozdě večer místního času (v noci na sobotu SELČ).

profimedia-0817511330 Členové národní gardy pátrající po střelci ve městě Lewinstonu. | zdroj: Profimedia

Po Cardovi dva dny pátraly stovky policistů v širokém okolí místa činu. Místní obyvatelé měli do pátečního večera nařízeno, aby nevycházeli ze svých domovů.

Čtyřicetiletý armádní záložník je podezřelý z toho, že v bowlingové herně a restauraci ve městě se 38 000 obyvateli zastřelil 18 lidí a dalších 13 zranil. Policie, podle níž Card trpěl psychickými problémy, už dříve zveřejnila jeho fotku z místa činu, na níž držel poloautomatickou zbraň.

Útoky střelnou zbraní jsou v USA velmi časté. Od začátku letošního roku bylo v zemi zaznamenáno 567 případů masové střelby, uvádí nezisková organizace Gun Violence Archive. Ta do statistiky zahrnuje případy, kdy při střelbě utrpí zranění nebo přijdou o život nejméně čtyři lidé, nepočítaje v to střelce.

Zdroje: