Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 12°C Polojasno

Aktualizováno: Střelec v americkém Lewistonu zabil nejméně 18 lidí; je na útěku

Aktualizováno: Střelec v americkém Lewistonu zabil nejméně 18 lidí; je na útěku
Útočník v americkém Lewistonu postřílel nejméně 22 lidí | zdroj: Facebook

Střelba na několika místech amerického města Lewiston si vyžádala 18 obětí, zraněných je 13. O bilanci dnes odpoledne na tiskové konferenci informovala guvernérka státu Maine Janet Millsová. Podezřelým z útoků je 40letý armádní záložník Robert Card, po kterém pátrají stovky policistů. Muž podle policie trpěl psychickými problémy, s nimiž se léčil. V případu je ale stále mnoho nejasností.

Podezřelého nyní policie stíhá pro podezření z osminásobné vraždy. Podle zástupce policie Williama Rosse počet obvinění pravděpodobně vzroste na 18 ve chvíli, kdy budou identifikovány všechny oběti. Útočník podle něj ve středu kolem osmé večer místního času zabil osm lidí v bowlingové herně a dalších sedm v restauraci vzdálené asi 12 minut jízdy autem. Zbylé tři oběti zemřely po převozu do nemocnice.

Agentura Reuters s odvoláním na Pentagon informovala, že Card měl jako záložník hodnost seržanta a byl specialistou na zásobování, konkrétně dodávky paliva. K zálohám se přidal v prosinci 2002 a nemá žádné bojové zkušenosti nad rámec výcviku. Policie dnes prozatím odmítla reagovat na otázky novinářů ohledně faktu, že podezřelý měl psychické problémy a současně byl držitelem zbraně.

Po Cardovi pátrají stovky policistů, úřady uzavřely řadu veřejných budov i škol a vyzývají lidi ke bdělosti a opatrnosti. Místní se mají ozvat na speciální telefonické linky, pokud budou mít pocit, že podezřelého spatřili. Millsová také oznámila, že v provozu jsou bezplatné telefonické linky s psychologickými odborníky, kteří jsou k dispozici široké veřejnosti v Maine.

„Lewiston je speciálním místem známým pro své otevřené srdce a semknutou komunitu. Léta jsem tu pracovala, potkala tu a vzala si svého muže. Naše dcery tu chodily do školy. Nikdo z 1,3 milionu obyvatel našeho státu si něco takového nezaslouží. Ani žádný jiný stát nebo jiní lidé,“ řekla Millsová.

Středeční útoky v Lewistonu si vyžádaly takřka stejný počet obětí, jako se průměrně stane vražd v celém státu Maine ročně, podotýká list The New York Times (NYT). Osmnáct lidí například zemřelo následkem vraždy v roce 2019, stejný počet v roce 2020.

Guvernérka státu Maine o případu podle NYT už dvakrát mluvila s prezidentem Joem Bidenem a jednou také s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Federální úřady podle Millsové slíbily Maine „plnou podporu“. Zvláštní agentka Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jodi Cohenová uvedla, že policii v Lewistonu podporují „taktické týmy, specialisté na sběr důkazů i týmy detektivů“ z různých amerických států.

***Suspect for identification *** email responses to dispatch@androscoggincountymaine.gov or reply on Facebook...

Zveřejnil(a) Androscoggin County Sheriff's Office dne Středa 25. října 2023

Biden incident v Maine popsal jako „další nesmyslnou a tragickou střelbu“ a opět vyzval republikánskou většinu v Kongresu, aby přijala přísnější zbraňové zákony. „Až příliš mnoho Američanů zažilo v rodině úmrtí nebo zranění kvůli zbraňovému násilí. Tohle není normální a nemůžeme to přijmout,“ stojí v prohlášení Bílého domu.

Bidenovi zaslal svou kondolenci také český prezident Petr Pavel. „Tento nesmyslný násilný čin připravil o život mnoho lidí. Vaše Excelence, dovolte mi vyjádřit jménem české veřejnosti, jménem své choti i jménem svým hlubokou soustrast pozůstalým rodinám a zraněným popřát brzké uzdravení,“ uvedl.

Útoky střelnou zbraní jsou v USA velmi časté, ve státě Maine se ale odehrávají jen zřídka. Od začátku letošního roku bylo ve Spojených státech zaznamenáno 564 případů masové střelby, uvádí nezisková organizace Gun Violence Archive. Ta do statistiky zahrnuje případy, kdy při střelbě utrpí zranění nebo přijdou o život nejméně čtyři lidé, nepočítaje v to střelce.

Zdroje: