Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Aktualizováno: Moskva varuje: Bude-li Česko chtít nájem za pozemky, nezůstane to bez odvety

Aktualizováno: Moskva varuje: Bude-li Česko chtít nájem za pozemky, nezůstane to bez odvety
Marija Zacharovová | zdroj: Profimedia

Za vydírání na státní úrovni označila dnes mluvčí ruského ministerstva zahraničí požadavek českých úřadů, aby Rusko platilo i zpětně nájem za pozemky u svých diplomatických objektů v Česku. Porušuje to Vídeňskou úmluvu o diplomatických stycích z roku 1961, uvedla zároveň Marija Zacharovová na oficiálních stránkách ruské diplomacie. Podle mluvčí Moskva podnikne „obranná opatření“ a využije i „zákonné mechanismy“.

Česká vláda ve středu zrušila usnesení ze 70. a 80. let, kterými svěřila tehdejšímu Sovětskému svazu pozemky do bezplatného užívání k diplomatickým účelům. Rusko podle premiéra Petra Fialy a ministra zahraničí Jana Lipavského pozemky využívá k jiným než diplomatickým účelům, takže není důvod je nadále poskytovat bezplatně. Podle Fialy bude Praha po Rusku požadovat nájemné, které je pro dané pozemky obvyklé. Lipavský řekl, že Česko také bude po Rusku žádat navrácení bezdůvodného obohacení za poslední tři roky.

Zacharovová ve svém komentáři napsala, že Moskva rozhodnutí české vlády zaznamenala. „Čekáme na oficiální oznámení,“ uvedla. Téma nemovitostí ve vztazích mezi Českem a Ruskem označila za dlouhodobé a problematické. „Jeho využití pro politické účely není v zájmu Prahy, ale současné české úřady v zápalu rusofobie to zřejmě nechápou,“ napsala. Ochranná opatření, která podle ní Moskva přijme, nespecifikovala. Rusko podle ní „opakovaně nabízelo odborné konzultace k problematice nemovitostí, při nichž bylo dříve možné řešit vznikající problémy“. „Česká strana na to raději zapomněla,“ dodala.

Zacharovová se k nájmům vyjádřila už dříve během dne. „Samozřejmě,“ odpověděla podle agentury TASS mluvčí v televizním pořadu Solovjov Live na otázku, zda ruská strana podnikne reciproční kroky v případě, že české úřady budou požadovat po Rusku, aby i zpětně zaplatilo za pronájem pozemků, které využívá ruské velvyslanectví. Diplomatka podle agentury dodala, že Moskva reaguje odpovídajícím způsobem na každý takový krok vůči Rusku.

Česká republika je právní stát a věří tomu, že Rusko bude také postupovat jako právní stát, uvedlo dnes české ministerstvo zahraničních věcí v reakci na hrozbu odvety Moskvy.

Podle středečního Fialova vyjádření Rusko pozemky dlouhodobě nevyužívalo pro diplomatické účely, což bylo jednou z podmínek někdejšího rozhodnutí vlád ČSSR. Řekl, že Moskva nereagovala na opakovaná upozornění české diplomacie. Některé z nemovitostí jsou podle českého ministerstva zahraničí využívány ke komerčním účelům.

Věc se týká pražských bytů u ambasády, ale také budov v Brně, Karlových Varech či rekreačních objektů ve Vlkančicích nebo v Jevanech. Rozhodnutí vlády se dotkne 59 pozemků. Lipavský řekl, že Rusko v Česku vlastní 42 budov, všechny kdysi označilo za objekty mise, tedy využívané k diplomatickým účelům. Ministerstvo podle Lipavského při revizi zjistilo, že desítky z nich k deklarovaným účelům neslouží.

Česká diplomacie v předkládací zprávě vládě upozornila na možnost, že krok povede k ruské reakci s ohledem na Český dům v Moskvě, který sice vlastní Česko, nachází se ale na pozemku v majetku Ruska.

Česko má s Ruskem napjaté diplomatické vztahy po předloňském zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. Počet ruských diplomatů v ČR byl dále snížen i po loňské ruské invazi na Ukrajinu. Na ruském velvyslanectví v Praze nyní působí šest diplomatů.

Zdroje: