Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Módní potraviny: Místo rýže quinoa, místo masa seitan

Módní potraviny: Místo rýže quinoa, místo masa seitan
I na výběr potravin má vliv móda | zdroj: ThinkStock

Překvapil vás v poslední době v některém z časopisů nebo na oblíbeném foodblogu název potraviny, kterou jste dosud neznali? Tak vězte, že módě nepodléhá jen oblečení, ale i kuchyně. Vybrali jsme pro vás několik tipů na to, co zrovna v kulinářském světě frčí.  

Quinoa

Neboli merlík čilský. Nahrazuje rýži, dobře se tráví, je málo kalorická a zároveň jde o nutriční bombu se spoustou bílkovin, vitamínů a minerálních látek jako železo, draslík, či zinek. A další plus - je bezlepková. Na webech najdete kupu receptů od slaných a sladkých kaší přes variace příloh, polévky i dezerty, někde se dokonce prodává i v 'tekutém' stavu. Oproti rýži však může zvědavce překvapit cena. Čtvrt kg quinoi totiž vyjde zhruba na stokorunu, byť podle internetových tamtamů lze najít prodejce s příznivější cenou. Za bio kvalitu si samozřejmě ještě připlatíte.

quinoa quinoa | zdroj: ThinkStock

Sorghum

Bezlepková je také mouka ze sorghumu (česky čirok), s níž se zatím setkávají spíš jen nadšenci do nových a exotických potravin. Sorghum neboli čirok ve velkém produkují USA a Afrika a fandové zdůrazňují, že jde též o potravinu nízkotučnou. Mouku ze surghumu samozřejmě najdete nejen na českých e-shopech, připravte se však na cenu začínající kolem stovky za balíček.

Sorghum neboli čirok Sorghum neboli čirok | zdroj: Profimedia

Chia semínka

S chia semínky se poslední dobou roztrhl pytel. A rovnou do spousty receptů na smoothie, dezerty rozličných vůní a chutí nebo kaše. Co se příznivých účinků na lidský organismus týče, mají zkvalitňovat paměť, poskytovat hojivé účinky, snižovat cholesterol a dokonce prý i předcházet Alzheimerově chorobě. V minulosti zajišťovaly významný přísun energie původnímu obyvatelstvu Ameriky. Za 100 gramů této "superpotraviny" zaplatíte zhruba kolem 60 korun.

Pudink s chia semínky Pudink s chia semínky | zdroj: ThinkStock

Goji

Zato kustovnice čínská alias goji je už mnohem známější. Pochoutka připomínající mix „brusinky, hrozinky a šípku“ se totiž dostala i do regálů běžných supermarketů, a to především v sušené podobě. Ovšem pozor s dávkováním! Spráskat pytlík u televize není dobré. Pro dospělé se totiž doporučuje sníst maximálně dvě hrsti kustovnice denně, menším dětem bohatě stačí polovina. A je dobrá? Krom klasického uzobávání a doplnění dezertů a obligátních kaší slouží jako alternativa brusinek ke slaným omáčkám, kuřecímu a dalším masům. Fantazii se meze nekladou.

Goji Sušená kustovnice čínská | zdroj: ThinkStock

Seitan

Rostlinná "náhražka masa" se v poslední době zabydlela vedle známější sóji, tofu nebo robi především v prodejnách zdravé výživy v mnoha variacích - od seitanu „natural“ přes různě marinovaný až ke "karbanátkům". Seitan si navíc lze bez problému vyrobit doma. Postačí pšeničná mouka, voda a trpělivost – návodů na internetu je spousta. Podle fanoušků se seitan strukturou i chutí podobá masu, ale to ať raději posoudí každý sám.

Ratatouille se seitanem Ratatouille se seitanem | zdroj: ThinkStock

Matcha

Matcha, matcha...matcha! Ochutnat ji můžete nejen jako čaj, ale i ve zmrzlině, koktejlech, müsli či dokonce kávě. Zelený prášek se v poslední době stal celkem oblíbenou záležitostí, krom porce antioxidantů obsahuje i teofylin, který má podobné účinky jako kofein, takže nakopává docela slušně. 

Matcha Z matchi lze připravit ledaco, od čaje až po koláč či zmrzlinu | zdroj: ThinkStock

Zdroje:
Vlastní