Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Plechové střechy nás ohrožují na životě. Přesto si je mnozí pořizují

Plechové střechy nás ohrožují na životě. Přesto si je mnozí pořizují
Plechová střecha (ilustrační obrázek) | zdroj: Profimedia

Bouřky, vichr a krupobití zdevastovaly další plechovou střechu, tentokrát v Beskydech. Nedlouho předtím strhal vítr střechu v Litovli, a také na jiných místech Česka létaly kusy plechu povětřím. Přesto se stále najde dost uživatelů, kteří si plechové střechy pořizují a ohrožují sebe i okolí.

Ani servané kusy plechu, jejichž záběry a fotografie proběhnou po každé větší bouřce médii, neodrazují některé stavebníky od pořízení laciné střešní krytiny. Nejnovější zpráva o kalamitě spojené s plechovou střechou přichází z Moravskoslezského kraje.

„Stržená střecha se opírala o dráty elektrického vedení, které musely být dočasně vypnuty. Hasiči pomohli majitelům rodinného domu strhnout utrženou plechovou střechu a následně dům provizorně oplachtovali,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Marek Gašparín.  Tentokrát naštěstí nebyl nikdo zraněn, ale jako vždy při nehodách spojených s elektrickým proudem bylo nebezpečí smrtelného úrazu mimořádně vysoké, zejména pro obyvatele obce. Na místě zasahovalo celkem šest hasičských vozů včetně automobilového žebříku.

„Střecha z nekvalitního plechu, který napodobuje skládanou krytinu, představuje při silné bouřce obrovské riziko,“ vysvětluje Roman Grebeníček, uznávaný expert v oblasti střech. „Velkoplošné formáty z laciného plechu vichr často zcela zdevastuje. Vítr se totiž snadno dostane pod velkou plechovou plochu, která může měřit i několik metrů čtverečních, a tu následně dokáže celou strhnout.“

Stavebníci, kteří se s vidinou jednorázové finanční úspory rozhodnou pro levnou plechovou krytinu, by si tedy měli uvědomit, že vzhledem k nákladům na opravy nakonec takovou střechu naopak přeplatí, a hlavně ohrožují životy své i svých sousedů.