Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Ministra Nekulu ve funkci vystřídá zemědělský diletant Výborný

Ministra Nekulu ve funkci vystřídá zemědělský diletant Výborný
Marek Výborný | zdroj: Jiří Koťátko / CNC / CNC / Profimedia

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) podal ke konci června rezignaci na funkci ministra zemědělství. Zdůvodnil to tím, že v posledních týdnech necítil podporu vedení lidovců. Předsednictvo KDU-ČSL navrhlo do funkce šéfa poslaneckého klubu Marka Výborného, nominaci musí ještě potvrdit širší vedení strany, řekl novinářům předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Jurečka uvedl, že o výměně mluvil s premiérem Petrem Fialou (ODS). Požádal ho, aby jednal s prezidentem Petrem Pavlem, aby se Výborný mohl ujmout funkce od 1. července. Výborný řekl, že je připraven funkci přijmout, pokud jeho nominaci potvrdí příští týden celostátní výbor lidovců.

Nekula řekl, že se ve funkci ministra zemědělství snažil dělat kroky, které zajistí dobrou budoucnost pro českou krajinu, přestože nejsou vždy populární. „Potřeboval jsem cítit silnou podporu z vedení strany, které se mi v posledních měsících nedostávalo,“ řekl Nekula. Blíže se k podpoře ve straně vyjadřovat nechtěl.

Jurečka řekl, že předsednictvo strany podpořilo na ministra zemědělství Výborného. Podle něj má jako bývalý předseda strany a předseda poslaneckého klubu respekt u politických kolegů. Má tedy dobré předpoklady, aby mohl ministerskou funkci zastávat do konce volebního období.

Ve vyjádření pro příznivce strany Jurečka zdůraznil, že zemědělství je tradiční lidovecký resort, a proto strana nechtěla podcenit nominaci na ministra. „Po intenzivní diskusi se členové předsednictva naší strany shodli, že nominantem by měla být osoba s velkou politickou zkušeností a silným mandátem. Na základě opakovaných debat předsednictva jsme se rozhodli požádat Marka Výborného, zda by se resortu zemědělství ujal,“ uvedl.

Jurečka ve vyjádření připustil, že Výborný se dosud především věnoval problematice školství. Podle něj se ale kandidát na ministra osvědčil i jako člen ústavně-právního výboru a mandátového a imunitního výboru, podílel se na oddlužovací akci Milostivé léto a věnoval se problematice volebních zákonů. „To jasně ukazuje, že je schopen přijmout i velké výzvy a úspěšně se s nimi popasovat,“ napsal Jurečka příznivcům. 

Případný nástupce Výborného v roli šéfa poslaneckého klubu KDU-ČSL musí podle Jurečky vzejít z debaty poslanců. Nechtěl zmiňovat žádná jména, protože podle něj není namístě nyní tuto otázku řešit. Výborný doplnil, že záležitost dnes probíralo na uzavřeném jednání předsednictvo klubu. Pokud vedení lidovců potvrdí jeho ministerskou nominaci, klub by věc řešil přespříští týden. „Svou představu mám, ale nejdřív ji sdělím kolegům,“ řekl Výborný.

Nekula byl ministrem zemědělství od ledna 2022. Je druhým lidoveckým členem kabinetu Petra Fialy, který funkci opustil. Loni ze zdravotních důvodů rezignovala ministryně životního prostředí Anna Hubáčková. Z původních tří ministrů za KDU-ČSL ve funkci zůstává pouze vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Jurečka.

Šestačtyřicetiletý Marek Výborný vystudoval historii a teologii na Univerzitě Palackého v Olomouci. Učil na gymnáziu v Pardubicích, především dějepis, základy společenských věd a latinu. Od roku 2005 je členem KDU-ČSL, o rok později byl v komunálních volbách poprvé zvolen zastupitelem Heřmanova Městce. V roce 2012 byl díky preferenčním hlasům zvolen zastupitelem Pardubického kraje, z funkce odstoupil, protože krátce poté se stal ředitelem gymnázia (2012-2018) a ze zákona nemohl být zastupitelem a ředitelem zároveň. V říjnu 2017 byl zvolen poslancem, o čtyři roky později se stal předsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL. Od března 2019 do ledna 2020 byl předsedou KDU-ČSL, ve funkci skončil z rodinných důvodů. V Poslanecké sněmovně působí v ústavně-právním a organizačním výboru a je místopředsedou výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, působí i ve stálé komisi pro ústavu. Je členem České křesťanské akademie.

Premiér Fiala (ODS) respektuje právo lidovců navrhnout nového kandidáta na post ministra zemědělství. Marek Výborný je zkušený politik s morálním kreditem, byl by pro vládu velkou posilou, sdělil premiér ČTK. Nový ministr musí podle předsedy vlády intenzivně pracovat na zlevnění potravin, a pomoct tak s dalším snížením inflace. Fiala věří, že v tom Výborný obstojí.

„Zdeněk Nekula mi předal svoji rezignaci na pozici ministra zemědělství. Respektuji právo KDU-ČSL navrhnout kandidáta na tento post. Marek Výborný je zkušený politik s vysokým morálním kreditem, který by byl pro vládu velkou posilou. Před novým ministrem zemědělství stojí úkoly, které nejsou jednoduché. Musí intenzivně pracovat na zlevnění potravin, a pomoci tak s dalším snížením inflace, která trápí občany. Věřím ale, že v této důležité misi obstojí,“ napsal premiér.

Podobně se na sociálních sítích vyjádřila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Výborný je podle ní skvělý politik. „Jsem přesvědčena, že ministerstvo zemědělství by v něm získalo člověka, který by řešil problémy resortu, zejména ceny potravin a chování agrobaronů. To se Zdeňku Nekulovi, bohužel, nedařilo,“ uvedla na twitteru.

Odvolání Nekuly není překvapení, byl lepší než jeho mediální obraz, říká analytik

Konec Nekuly není překvapením, byl ale ve skutečnosti lepší šéf resortu, než jaký byl jeho mediální obraz. ČTK to dnes řekl agrární analytik Petr Havel. Nekulovi se podle něj podařilo ustát kritiku kvůli změnám v dotacích, ale nepomohlo mu jeho úsilí v boji za levnější potraviny.

Havel připomněl, že Nekula nastoupil na začátku loňského roku do funkce ve složité době, kdy se dokončoval plán zemědělských dotací Společné zemědělské politiky EU. „Je mu ke cti, že ustál kritiku týkající se zvýšení platby na první hektary, což byl a je zásadní krok k podpoře menších a středních zemědělců, kterou se stávající koalice zaštiťuje,“ doplnil.

Nekulu i vládu kvůli tomu kritizovala Agrární komora ČR i Zemědělský svaz ČR, které zorganizovaly i několik protestů. Vadilo jim hlavně rozhodnutí, které změnilo takzvanou redistributivní platbu z původně plánovaných deseti procent na 23 procent. Je to částka, která se rozdělí na prvních 150 hektarů z celého balíku peněz na přímé platby zemědělcům na hektar obhospodařované půdy. Změna vede k tomu, že větší část dotací získají menší farmáři.

Podle Havla i tak zůstaly v přijatém plánu dotací opatření, které vycházejí z filozofie podpory průmyslového zemědělství a v praxi zakonzervují současný stav. Ministerstvo například umožní v dotačních programech rozvoje venkova, na investice do zemědělských firem nebo zpracování produkce čerpat firmám nebo skupinám za pětileté období až 200 milionů korun. To kritizovala Asociace soukromého zemědělství sdružující hlavně drobné farmáře. Povede to podle ní ke stejnému stavu, kdy se dotace dostanou hlavně k velkým firmám, což kritizoval ve své výroční zprávě také Nejvyšší kontrolní úřad.

Nekula se také v posledních měsících opakovaně vyjadřoval k cenám potravin a kritizoval obchodní řetězce, které podle něj zneužívaly ekonomické situace a v době rostoucí inflace si neúměrně navyšovaly marže. Podal kvůli tomu i podněty Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže kvůli cenám vajec nebo cukru. Havel poznamenal, že jeho pojetí boje za levnější potraviny mu příliš nepomohlo a kritika řetězců byla hodně jednostranná.

Jeho nástupce to podle něj nebude mít jednoduché, pokud nebude znát oblast zemědělských dotací, specifika produkce komodit nebo nebude mít přehled o dopadech připravovaných změn v politice EU. „Mezi politiky moc zemědělských specialistů není, takže aby byl nový ministr pro obor přínosem, bude hodně záležet na tom, koho si vybere jako své nejbližší spolupracovníky,“ dodal.

Agrární komora u Nekuly ocenila hledání kompromisů a obhajobu zemědělství

Agrární komora ČR u končícího ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) oceňuje hledání kompromisů, racionální přístup k předsednictví ČR v Radě EU a také obhajobu zemědělského sektoru v debatě o zdražování potravin. ČTK to řekl prezident komory Jan Doležal. Komora je podle něj připravená spolupracovat s Nekulovým nástupcem Výborným.

Doležal poznamenal, že poslední rok a půl, kdy byl Nekula ve funkci, byl pro zemědělství velmi složitý. „V souvislosti s válkou na Ukrajině masivně rostly náklady, které se ne vždy a ne všem dařilo promítat do výkupních cen, k tomu se v posledních měsících přidal nebývale rozkolísaný globální agrární trh kvůli válce na Ukrajině či nová pravidla Společné zemědělské politiky Evropské unie,“ uvedl.

Pozitivně zhodnotil snahu Nekuly vyvracet to, že za zdražování potravin mohou zemědělci. „Ne vždy se vše podařilo dobře odkomunikovat směrem k veřejnosti, směrem k samotným zemědělcům, dotáhnout do konce nebo najít pro zemědělskou praxi přijatelné řešení,“ dodal.

Agrární komora loni několikrát demonstrovala proti nastavení zemědělských dotací, když vláda rozhodla o přesunu větší části peněz k menším farmářům.

Doležal poznamenal, že odcházející ministr neměl ve vládě jednoduchou pozici a musel se řídit rozhodnutími koalice. Nelehkou pozici odcházejícího ministra a nejednotnost vládní komunikace podle něj dokládá skutečnost, že zatímco dopoledne zástupce obchodních řetězců mediálně kritizoval ministra zemědělství, odpoledne seděl v letadle jako poradce jiného zástupce kabinetu. Narážel tak na pozici prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy, který se často s Agrární komorou i Nekulou střetával v diskusi o cenách potravin. Prouza je od loňského ledna poradce ministra obchodu a cestovního roku Jozefa Síkely (STAN).

Doležal očekává, že s novým ministrem bude komora diskutovat o problémech zemědělců, vyhodnocení plánu dotací nebo kontrolách dovozu obilí z Ukrajiny.

Nekula podle SPD nedělal nic, Kučera (TOP 09) očekává lepší komunikaci

Předseda sněmovního zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09) čeká od nového ministra zemědělství lepší komunikaci. Obdobně se vyjádřil místopředseda výboru Jaroslav Faltýnek z opozičního hnutí ANO, podle něhož se Nekula účastnil jednání jen sporadicky. Kučera ČTK řekl, že Nekula řídil úřad ve složité době a musel čelit řadě výzev. Podle předsedy opozičního klubu SPD Radima Fialy neřešil ministr problémy zemědělství a nic nedělal.

Kučera se nedomnívá, že by výměna na postu ministra zemědělství poškodila důvěru ve vládní koalici. Předcházející výměny ve vládě podle něj nevybočovaly z rámce minulých volebních období. „Je to víceméně výměna v polovině volebního období, což si myslím, že není nikterak zatěžující,“ řekl ČTK.

profimedia-0774042558 Zdeněk Nekula | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

„My jsme se jako zemědělský výbor vždy snažili ministrovi zemědělství dopomoci v jeho rozhodnutích a snažili jsme se podpořit našimi aktivitami to, aby ten resort šel tím správným směrem. Věřím, že teď se to nějakým způsobem ještě vylepší. Jsme připravení jako zemědělský výbor podpořit i nového ministra v jeho krocích, které budou samozřejmě v rámci stávajícího programového prohlášení vlády,“ dodal Kučera.

Faltýnek doufá, že nový ministr se bude jednání výboru účastnit. „Predikovat, jak si Marek Výborný povede v pozici ministra zemědělství, nechci. Budu mu držet palce,“ řekl ČTK. Lépe komunikovat by měl podle Faltýnka také se zemědělskou veřejností, a to s malými i velkými nevládními organizacemi zastupující zemědělce. K Výborného odbornosti místopředseda výboru podotkl, že zatímco ANO dávalo přednost na ministerských postech odborníkům, strany nynější koalice preferují politiky. „Je to jejich odpovědnost,“ dodal.

„Zdeněk Nekula je čistá nula,“ řekl novinářům k Nekulově působení na čele ministerstva předseda opozičního klubu SPD Fiala. „Je to ministr, který nemluvil ve sněmovně, neargumentoval, nic nedělal, neřešil žádné problémy v zemědělství, takže jako by tam nebyl. Ten člověk prostě nefungoval,“ dodal. „Je dobře, že ho pětikoalice mění,“ poznamenal.

Nad novým kandidátem na ministra, dosavadním předsedou klubu KDU-ČSL Výborným, vyjádřil Fiala rozpaky. „Nejsem si jistý, jestli pan Výborný je ten správný odborník, který by měl přijít na místo ministra zemědělství,“ dodal. Označil ho za komunikativního a pragmatického člověka, který ale není odborníkem na zemědělství, ale spíše na školství. Nový ministr by se měl zaměřit hlavně na ceny potravin, protože ty trápí úplně všechny, uvedl Fiala. Je také zapotřebí chránit tuzemské zemědělce národními dotacemi, dodal.

Podle opozice je Nekulův odchod důkazem neschopnosti vlády bojovat s inflací

Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová ČTK sdělila, že Nekula si sám dal za úkol krotit vysoké ceny potravin, ale ten nemohl z logiky věci splnit. On ani celá vláda nepochopili, že nárůst způsobili oni sami obrovskou chybou, když nezastropovali ceny energií u výrobců, uvedla. Rezignovat by podle ní měl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Předseda SPD Tomio Okamura řekl, že Nekula sliboval ceny potravin vyřešit víc než rok, ty ale zatím eskalovaly. Výměnu na pozici spojuje také s nízkými preferencemi KDU-ČSL. „Hrozí, že se ani nedostanou do sněmovny, tak Výbornému zajišťují viditelnou pozici,“ řekl ČTK.

Podle politologa Ladislava Mrklase je výměna na místě ministra nezbytná kvůli komunikačním problémům Nekuly. I on ČTK řekl, že záležitost souvisí také s pozicí KDU-ČSL na politické scéně a jejími preferencemi. „Chce-li pomýšlet na změnu, musí přistoupit na změnu lidí, kteří ji reprezentují,“ uvedl. Skutečnost, že Výborný se jako expert na školství dosud zemědělství nevěnoval, nepovažuje Mrklas za zásadní. Důležitější je váha, kterou jako osobnost ve straně má a se kterou dokáže prosadit priority, soudí. Nekula podle něj byl sice specialista, ale jeho stranická pozice byla slabší.

Schillerová v hodnocení změny zmínila chybějící zkušenosti Výborného s resortem také. „Nezaznamenala jsem, že by se pan Výborný této oblasti někdy věnoval, ale nebudu ho hodnotit dřív, než začne pracovat,“ uvedla.

Změna v čele ministerstva zemědělství bude sedmá v nynější koaliční vládě. Od vzniku České republiky řídilo tento resort 14 ministrů, Výborný bude patnáctý. 

Zdroje: