Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Ministerstva vnitra a práce porušila zákon o ochraně údajů při rozesílání roušek seniorům

Ministerstva vnitra a práce porušila zákon o ochraně údajů při rozesílání roušek seniorům
Ministerstva pod vedením Jana Hamáčka a Jany Maláčové loni v září nechala Českou poštou rozeslat balíčky s pěti rouškami a respirátorem do milionů domácností (Ilustrační foto) | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Ministerstva vnitra a práce porušila zákon o ochraně údajů při loňském hromadném rozesílání roušek seniorům či zdravotně handicapovaným.

Uvedl to dnes server iROZHLAS.cz na základě informací Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Ministerstva pod vedením Jana Hamáčka a Jany Maláčové loni v září, krátce před říjnovými krajskými volbami, nechala Českou poštou rozeslat balíčky s pěti rouškami a respirátorem do milionů domácností. Maláčová řekla serveru, že rozesílání mělo na starosti vnitro. Hamáček podle iROZHLAS.cz na dotazy nereagoval.

Zákon porušila podle ÚOOÚ obě ministerstva a také Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), když k získání adres pro zaslání roušek použily údaje z evidence obyvatel. „U všech případů úřad dospěl k závěru, že byly porušeny povinnosti při zpracování osobních údajů, kdy zejména nebyl prokázán relevantní právní základ pro toto zpracování,“ sdělil serveru mluvčí ÚOOÚ Tomáš Paták. Vnitro a ČSSZ se podle něj dopustily i dalších dílčích pochybení.

Pokuta ale úřadům nehrozí, protože zákonodárci v minulosti pokutování orgánů veřejné správy zakázali zákonem. Podle ÚOOÚ také Česká pošta smazala svěřené osobní údaje, takže už nejsou dále zpracovávány.

Ministryně práce a sociálních věcí Maláčová tvrdí, že odpovědnost za rozesílání roušek měl výhradně Hamáčkův úřad. „Problematika distribuce roušek byla a je v gesci ministerstva vnitra,“ řekla serveru. Hamáček serveru na dotazy neodpověděl.

Už loni v září čelila Česká pošta, spadající pod vnitro, kvůli posílání roušek kritice ze strany Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Podle ústavu pošta porušila zákonné požadavky na distribuci a technické normy zdravotnických prostředků.

Hamáček následně hrozil SÚKL trestním oznámením pro obecné ohrožení, pokud by ústav bránil distribuci roušek. Oznámení ale nakonec ministr nepodal a prohlásil, že spor byl vyřešen. „Platí, že jsme lidem neposílali nic jedovatého. Pokud to nebylo znehodnoceno transportem, dá se to normálně používat,“ řekl loni Hamáček České televizi.

Zdroje: