Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

BioNTech postaví továrnu na vakcíny v Africe, chce spolupracovat s Rwandou a Senegalem

BioNTech postaví továrnu na vakcíny v Africe, chce spolupracovat s Rwandou a Senegalem
BioNTech a partnerská firma Pfizer v červenci představily plán výstavby závodu v Kapském Městě, který by se zaměřil na závěrečnou fázi výrobního procesu vakcín (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Farmaceutická firma BioNTech plánuje zahájit v polovině příštího roku výstavbu své první továrny na výrobu mRNA vakcín v Africe.

Firma tu plánuje postupně vybudovat výrobní síť, která by nakonec na kontinent dodávala stovky milionů dávek očkovacího preparátu ročně. Plány připravuje s vládami Rwandy a Senegalu. O umístění ani časovém plánu dokončení se zatím firma nezmínila, uvedla agentura Bloomberg.

Podle prohlášení firmy BioNTech bude počáteční kapacita závodu 50 milionů dávek ročně. Tato kapacita by mohla být použita pro vakcíny proti covidu-19. Cílem firmy je po rozšíření předat vlastnictví a know-how místním partnerům na kontinentu.

„Jsme odhodláni přinést naše inovace těm, kteří je nejvíce potřebují,“ řekl generální ředitel Ugur Sahin. „Naším cílem je vybudovat udržitelná komplexní řešení dodávek vakcín.“

BioNTech a partnerská firma Pfizer v červenci představily plán výstavby závodu v Kapském Městě v Jihoafrické republice, který by se zaměřil na závěrečnou fázi výrobního procesu vakcín.

Výrobce konkurenční vakcíny proti covidu-19, firma Moderna, tento měsíc uvedl, že utratí až 500 milionů USD (11,1 miliardy Kč) za výstavbu továrny v Africe, kde bude možné vyrábět půl miliardy dávek vakcín mRNA ročně.

Zdroje: