Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Město, které děsí i nejmocnějšího muže planety

Město, které děsí i nejmocnějšího muže planety
Vystrašilo moravské město šéfa Bílého domu? | zdroj: Profimedia

Brno je město opředené spoustou vtipných historek a legend. Teď se může nově pochlubit také titulem města, jemuž se raději vyhýbá i svérázný americký prezident. Aneb český internet se už několik dní baví příhodným manévrem Air Force One.

Humor, dělající si legraci z Brna, je dnes již prakticky národním folklorem. Dávno už nejde pouze o záležitost vyhrocených Pražáků, ale z "jediného vtipu, ve kterém se dá žít", si dnes s nadhledem dělají srandu lidé ze všech koutů republiky, včetně Brňanů samotných. Ono co vám taky zbývá, když žijete v metropoli (která nemá metro, takže je to vlastně jen "pole"), kde vám náměstí zdobí třeba falický orloj (u kterého skoro nikdo netuší, kolik zrovna ukazuje hodin) nebo socha exekutora beroucího pračku.

Za připomenutí stojí i třeba místní strana Žít Brno, která původně vznikla jako internetový vtip, ale následně v roce 2014 uspěla v komunálních volbách. Vypečené bylo i hlasování o názvu nového brněnského nádraží, kde se do finále dostaly výrazy jako Šalingrad, nebo Praha-Venkov, Vídeň-sever a podobně. V roce 2017 v podobně odlehčeném a humorném duchu vznikl například i komediální dokument Všechno bude fajn, kde hlavní roli hraje právě Brno.

Momentálně se kolem Brna rozjela další pořádná estráda humoru, za kterou navíc nemůže nikdo jiný než sám prezident Spojených států amerických - Donald Trump. Tedy alespoň nepřímo. Během svého pondělního letu prezidentským speciálem Air Force One do Indie totiž šéf Bílého domu letěl přímo přes Českou republiku, výraznou oklikou se ale letoun vyhnul právě Brnu.

Na oblouk kolem města upozornil na twitteru novinář Vojtěch Gibiš, který cestu amerického prezidenta mapoval.

Manévr samozřejmě neměl nic společného s Brnem, na vině byl podle všeho silný západní vítr. Na internetu ale původní příspěvek začal pochopitelně žít vlastním životem a stal se skvělou municí právě pro humor zaměřený na Brno. Ostatně město, jemuž se rozhodne vyhnout i takový svéráz, jako je Donald Trump, musí být vážně něco.

Nejen českými sociálními sítěmi se tak začaly šířit nejrůznější vtipy, koláže a memy. Mezi nimi například návrh na nové logo města, který kopíruje trasu prezidentského letadla.

Český internetový humor tak Trumpovým odporem k Brnu žije už několik dní a k vidění jsou různé vtípky, naroubované třeba i na Járu Cimrmana. Samotná mapka letu kolem Brna se pak stala základem pro přímo nesouvisející internetové memy symbolizující vyhýbání se něčemu nebo minutí něčeho, kdy je město například označeno jako "já" a letadlo jako "holka, do které jsem zamilovaný".

Téma pochopitelně v různých podobách zpracoval i známý český kolážista Tomáš Břínek, vystupující na internetu pod přezdívkou TMBK. V jednom ze svých vtípků například nechal Air Force One sestřelit právě nechvalně známých brněnským orlojem.

Clipboard02 zdroj: TMBK Satire

A jak to tak se zrovna populárním internetovým humorem v poslední době bývá, tématu se chytli i markeťáci. Reklamu založenou na Trumpově manévru tak použil například Volkswagen.

Úsměvné pak je, že prezidentský speciál se Brnu vyhnul i ve středu při zpáteční cestě, jak opět na twitteru upozornil Gibiš. Ač tentokrát Trump město neobkroužil, ale uhnul před ním směrem na západ.

Že by se přece jen všechny ty nejrůznější historky o Brnu donesly až k uším šéfa Bílého domu a letadlo se městu raději vyhnulo zcela záměrně? Ať už mají internetoví vtipálci pravdu nebo ne, tak Brnu jeho další z mnoha nových titulů - tedy město, kterému se raději vyhne i Donald Trump - už nejspíš jen tak nikdo neodpáře.

Zdroje:
Vlastní