Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Mateřská dovolená není typická dovolená, ale dá se při ní i snadno ušetřit

Mateřská dovolená není typická dovolená, ale dá se při ní i snadno ušetřit
zdroj: Profimedia

Ačkoliv je narození potomka tou nejkrásnější věcí na světě, jde zároveň o situaci, na kterou musíte připravit sebe a také svůj rodinný rozpočet. Je samozřejmé, že jeden z rodičů, většinou maminka, zůstává s dítětem doma, ovšem takzvaná mateřská a rodičovská dovolená představuje výrazný zásah do rozpočtu. Přitom víme, že dovolená je slovo, které neodpovídá realitě každodenní péče o miminko.

Pojem „dovolená“ evokuje lehátko, slunce a usrkávání koktejlu s výhledem na moře. Jenže realita vypadá tak, že se žena na mateřské „dovolené“ prakticky nevyspí a místo polehávání s koktejlem a výhledem je neustále v jednom kole a vrcholem relaxace je pár hodin nerušeného spánku. Ve skutečnosti představuje mateřská jen práci jiného druhu, a i když vám vše potomek splácí krásnými okamžiky, účty s tím nezaplatíte.

Jak dítě stárne, náklady se zvyšují, ovšem neplatí, že by se s tím souměrně snižovaly nároky na matku. Naopak, péče o potomka i domácnost zabírají většinu jejího volného času. I když třeba na začátku měli oba partneři plán, že si po pár týdnech začne přivydělávat prací z domova, realita je taková, že většinou prostě není kdy.

Jsou zde ale způsoby, jak může i matka na plný úvazek pomoci rodinnému rozpočtu. Před narozením dítěte nejspíš oba jen málokdy řešili, zda potřebují tak štědrý tarif k mobilnímu telefonu, jestli je neobjedou bez kabelové televize a zda by nestačil pomalejší internet. Vše ale úzce souvisí s kvalitou života a každý si občas zaslouží trochu drobného komfortu. Jenže jsou tu pravidelné výdaje, na které zapomínáme – placení energií.

Nejspíš si na ně vzpomenete ve chvíli, kdy vám po roce přijdou nově vyměřené zálohy, na kterých se výrazně projeví fakt, že je někdo doma celý den a ne jen ráno a večer. Jde tomu ale snadno předejít a s předstihem ušetřit. Je dost pravděpodobné, že nevyužíváte tu nejvýhodnější nabídku od dodavatelů energií a platíte každý měsíc zbytečně.

Právě tady ale může i maminka na mateřské přispět do rodinného rozpočtu a to výrazně. Stačí jít na stránky jako Srovnam.cz, zadat své PSČ a výši záloh a okamžitě máte odpověď, kolik by se dalo změnou dodavatele energií ušetřit. Zdarma a velmi snadno. Srovnam.cz projde nabídky dodavatelů a připraví vám alternativy, se kterými ušetříte a rovnou i návod, jak změnu uskutečnit. A tohle není práce na několik hodin, ale zadání několika čísel během n chvilky. Rozdíl několika tisíc ročně je pořádně znát a stačí na to pár kliknutí na Srovnam.cz

Zdroje: