Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Aktualizováno: Masivní výpadek elektřiny ochromil život v části Prahy

Aktualizováno: Masivní výpadek elektřiny ochromil život v části Prahy
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Masivní výpadek elektrického proudu v Praze, který způsobila technická závada v rozvodně na Chodově, dnes dopoledne ochromil život především v centru a na pravém břehu metropole. Dotkl se asi 200 000 odběratelů. 

Zhruba dvě hodiny v některých lokalitách nejezdily tramvaje, na několik minut se zastavilo metro na lince C i doprava ve Zlíchovském tunelu a v tunelu Mrázovka, které jsou součástí městského okruhu. Na jihovýchodě města nefungovaly semafory. Hasiči vyprošťovali lidi, kteří uvízli ve výtazích, nefungovaly některé weby ani bankomaty. Všechny dodávky proudu se podařilo obnovit po necelé hodině.

Důvodem výpadku byla technická závada v rozvodně ČEPS, která se nachází na Chodově v jihovýchodní části města. Porucha nastala asi deset minut před devátou hodinou, všechny dodávky se postupně podařilo obnovit do 09:40. Policie vyloučila, že by příčinou výpadku byl kybernetický útok.

Bez dodávek elektřiny se ocitly domácnosti v centru a v Praze 4, 5 a 10. Podle Pražské energetiky (PRE) se výpadek dotkl až čtvrtiny odběratelů, tedy zhruba 200 000 zákazníků. Firma se snažila dostat elektřinu k zákazníkům z jiných rozvoden. Podle mluvčího PRE Petra Holubce šlo o velký zásah do dopravy, chodu úřadů, obchodů a služeb. Podobný výpadek podle něj nenastal v hlavním městě několik let.

Přerušení dodávek elektřiny výrazně zasáhlo pražskou MHD. Devět minut nejezdilo metro na lince C, zastavily se také tramvaje na pravém břehu Vltavy. Tramvajový provoz se postupně obnovoval, provoz v poslední části na východě města, hlavně v Hloubětíně, Strašnicích a v okolí, se podařilo obnovit asi hodinu před polednem. Poté se tramvaje postupně začaly vracet ke svým jízdním řádům.

Vlaků ani letadel se výpadek nedotkl. Zpoždění v desítkách minut nabíraly pouze vlaky mezi Braníkem a Vraným nad Vltavou, kde nefungovalo zabezpečovací zařízení. Problémy byly také s fungováním informačních systémů ve stanicích. Letiště Václava Havla, které leží na levém břehu Vltavy, fungovalo bez omezení.

Hasiči, záchranáři i nemocnice mají pro podobné případy záložní zdroje energie. Spustily je například Nemocnice Na Františku, Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) nebo Všeobecná fakultní nemocnice (VFN).

Hasiči museli vyprošťovat lidi, kteří uvízli ve výtazích. Celkem vyjeli k více než 20 případům hlavně v jižní a jihovýchodní části Prahy. Záchranáři zase zasahovali u dvou pacientů, jimž výpadek zastavil kyslíkový přístroj, na který byli v domácím léčení připojeni.

Přerušení dodávek elektřiny způsobilo i výpadky některých internetových sítí. Většina problémy překonala díky záložním zdrojům. „Blackout“ ale vyřadil datové centrum Master DC, což se projevilo na nedostupnosti webů. Například internetové stránky ČT24 nebo Českého rozhlasu začaly fungovat zhruba po devíti hodinách až večer.

„Převážná většina sítí má vyřešené zálohování, takže u většiny se tento výpadek nijak výrazně neprojevil. Drobnější výpadky jsme ale zaznamenali. Páteřní technologie jsou obvykle umístěné v lokalitách, které jsou kromě záložních baterii vybavené také generátory elektřiny,“ uvedl Adam Golecký, ředitel sdružení NIX.CZ, které provozuje hlavní propojovací internetový uzel v Česku.

Výpadek postihl i sídla některých ministerstev. Ministerstvo práce a sociálních věcí vypnulo servery. Ministerstvo spravedlnosti využilo záložní zdroje. Porucha postihla i některé obchodní řetězce. Výpadek zaznamenaly rovněž školy v postižených částech, výuka v nich nicméně výrazně omezena nebyla.

Porucha podle ČEPS nastala kvůli ochraně tlaků izolačního plynu (LOT), která způsobila vypnutí rozvodny. „Tato automatika chrání zařízení při poklesu nebo ztrátě izolačního plynu, čímž předchází vzniku poruchy na elektrickém zařízení. Konkrétní technické příčiny se nyní zjišťují,“ sdělil ČTK Lukáš Hrabal z tiskového oddělení společnosti.

Elektrická rozvodna Chodov je v provozu od roku 1997. Před třemi lety ji nechala ČEPS za zhruba 300 milionů korun zrekonstruovat a rozšířit její kapacitu. Problémy s dodávkami proudu v Praze vznikly v rozvodně na Chodově i v minulosti.

Elektřina je do hlavního města Prahy přiváděna převážně ze tří hlavních rozvoden – Chodov, Řeporyje a Malešice. Jsou vzájemně propojené, rozsáhlejší výpadek tak lze nahradit elektřinou ze zbývajících rozvoden během několika desítek minut.

Zdroje: