Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Masakr v San Bernardinu: Další obyčejný den ve Spojených státech

Masakr v San Bernardinu: Další obyčejný den ve Spojených státech
Jednotka SWAT zasahuje v San Bernardinu | zdroj: Profimedia

'Zítra vstanu a opařím se čajem' by si ve Spojených státech mohli klidně předělat na 'Zítra vstanu a zastřelím pár lidí'. Středeční útok v kalifornském San Bernardinu, při němž zemřelo 14 lidí, se stal 355. hromadnou střelbou ve Spojených státech v letošním roce, tedy za 336 dní. "Další obyčejný den ve Spojených státech," prohlásil k tomu komentátor BBC. 

Britská poznámka je celkem pochopitelná, ač se může zdát na první pohled necitlivá, zvlášť z pohledu Británie, kde po vlně násilí v 80. a 90. letech zavedli poměrně striktní pravidla pro držení zbraní.  

V Americe se střílí každý den. Někdy i častěji. Vážný problém se zbraněmi mají Američané mnoho let. Masakrů už bylo tolik, že debaty o držení zbraní, které propukají po každém incidentu, ani nemají šanci utichnout. A přestože častým dějištěm střeleckého šílenství bývají školy, Američané se stále zdráhají vzdát svých zbraní.

Případy smrtonosné střelby jsou v USA dokonce natolik běžné, že na internetu najdete několik stránek se statistikami střelby. Zřejmě nejkomplexnější z nich je Shooting Tracker, kde si můžete prohlédnout údaje o střeleckých incidentech nejen za letošní, ale i za předchozí roky.

Americký prezident po střelbě v Colorado Springs minulý týden vyzval Američany, aby nedopustili, že jim střelecké násilí zevšední. Jenže při pohledu na kalendář to vypadá, že se tak stalo už dávno.

Za všechno hovoří i to, že jen o pár hodin před San Bernardinem se střílelo také v Savannah, nejstarším městě státu Georgia. Jeden člověk tam byl zabit a tři další utrpěli zranění. Počet střeleckých incidentů v letošním roce už nyní překonal loňské statistiky. A dobře nakročeno to má i k překonání roku 2013, kdy Spojené státy zažily 363 případů hromadné střelby.

V San Bernardinu přitom zní střelba prakticky denně, jak vypovídají místní obyvatelé. "Mého syna zastřelili z AK-47. Mého synovce zavraždili a jeho tělo spálili a pohřbili," říká Marisa Hernandezová, která se přišla podívat k sanbernardinskému sídlu sociálních služeb, kde se střílelo. "Ale protože se to stalo ve státním zařízení, tak to najednou vzbudilo pozornost? Takhle se tu střílí každý den, našim dětem se to děje každý den, a nikdo tomu neučiní přítrž, nikdo neudělá nic. Doslova každý den," dodává.

Místní policie před časem přiznala, že San Bernardino bývalo v 80. a 90. letech proslulé jako "hlavní město vražd". Počet násilných incidentu postupem času klesl, ale v roce 2012 poté, co město vyhlásilo bankrot, počet vražd zase stoupl o 50 procent.

Dnes se střelba ulicemi města rozléhá každý den. Pravda, nejnovější případ je trochu jiný. Obvykle zazní jeden dva výstřely v rámci konkurenčního boje místních kriminálních živlů. Tentokrát padlo výstřelů víc. Postupně se vynořují informace o tom, že střelec z Kalifornie cestoval do Saúdské Arábie, odkud si přivezl ženu. A nedávno si nechal narůst plnovous. Jako by se Američané chytali jakéhokoli náznaku, že tentokrát to nebyl jen "další obyčejný den ve Spojených státech".

Jenže dokud Američané radikálně nezpřísní kontrolu zbraní, takových "obyčejných dnů" je čeká ještě mnoho, ať už v tomto konkrétním případě to byl islamista nebo ne. 

Zdroje: