Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Nemůžete si dovolit on-line výuku? Narkobaroni rádi vypomohou

Nemůžete si dovolit on-line výuku? Narkobaroni rádi vypomohou
Provizorní škola v Culiacánu zřízená potomky mexického drogového barona Joaquína Guzmána, zvaného El Chapo | zdroj: Profimedia

Potomci bývalého mexického drogového barona Joaquína Guzmána, zvaného El Chapo, pomohli zřídit provizorní školu ve městě Culiacán pro rodiny, které mají za pandemie covidu-19 problém s on-line výukou.

El Chapo (Prcek), který si v americkém vězení odpykává doživotní trest, je ve svém domovském státě Sinaloa mnohými uctíván jako padlý národní hrdina a mecenáš, a to přesto, že jeho drogový gang rozpoutával v Sinaloe i jinde násilí. Některé jeho děti jdou v jeho stopách, rozšířily řady kartelu a stojí v čele nového křídla, známého pod jménem Los Chapitos.

Komunitní pracovnice Esmeralda Quiňonezová z chudinské čtvrti Culiacánu uvedla, že ji některé z dětí drogového barona kontaktovaly a zeptaly se, co ve čtvrti nejvíc chybí. Za několik dní pak daly dohromady provizorní školu. "Díky bohu, že se děti El Chapa doslechly o místní situaci a ukázaly solidaritu," okomentovala věc Quiňonezová. Samotní potomci drogového barona se k věci nevyjádřili.

Juan Mejía, ministr školství státu Sinaloa, řekl, že je potřeba prošetřit, kdo školu vybavil. Ministr však zároveň snahu místní komunity ocenil a řekl, "že odvedla neuvěřitelnou práci".

profimedia-0567247378 Provizorní škola v Culiacánu zřízená potomky mexického drogového barona Joaquína Guzmána, zvaného El Chapo | zdroj: Profimedia

Na stěně provizorní školy se vyjímají písmena JGL, iniciály šéfa drogového kartelu, jehož celé jméno zní Joaquín Guzmán Loera. Zařízení je vybavené studovnou, učebními pomůckami, knihami, televizními sety, počítači a samozřejmě internetem. Podle Quiňonezové mají děti k dispozici dokonce i školní uniformy.

Místní děti, jejichž rodiče pracují na blízké rozlehlé skládce, často doma nemají internet ani prostor, který by jim umožnil účastnit se internetové výuky. Mnohé z nich se tak po zavření škol kvůli pandemii přestaly učit.

Do online výuky za podpory dobrovolných učitelů se v prozatímní škole může zapojit 70 až 90 dětí z různých tříd. "Děti se můžou učit, zatímco jejich rodiče pracují na skládce. Rodiče si navíc nemusejí dělat starosti o jídlo, což je motivuje k tomu, aby je do školy poslali," upřesnila Quiňonezová.

Zdroje: