Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Proč legendární mexický narkobaron vyhrožuje likvidací vůdci Islámského státu?

Proč legendární mexický narkobaron vyhrožuje likvidací vůdci Islámského státu?
Mexická narkolegenda 'El Chapo' | zdroj: Profimedia

Dva nejhledanější zločinci současnosti, každý z jiného koutu planety, se dostali do křížku. Šéf drogového kartelu Joaquin Guzmán vyhrožuje likvidací vůdci Islámskému státu a jeho mužům. Co mu na Bagdádím vadí? 

Blízký východ je čím dál oblíbenějším cílem drogových kartelů z celého světa. Ve státech bohatých na ropu si místní smetánka užívá na opulentních večírcích, kde drogy jako kokain či extáze "tečou proudem". Problémem pro pašeráky drog je, že hned za rohem operuje Islámský stát, který nemá pro drogové obchody příliš pochopení a narušuje zavedené drogové trasy.

Jeden z nejhledanějších zločinců současnosti, Joaquin Guzmán, poslal vůdci Islámského státu, Abú Bakr al-Bagdádímu výhrůžný email. "Váš Bůh vás nemůže uchránit před skutečným terorem mých mužů, pokud budete nadále ovlivňovat moje operace. Moji muži vás zničí," píše Guzmán.

A vysvětluje i důvody: "Vy nediktujete světu pravidla. Lituji dalšího zkurvysyna, který se pokusí zasahovat do podnikání kartelu Sinaloa. Vytrhneme jim jejich srdce a jazyky."

Obsah emailu zveřejnil mexický blogger, kterému se dostal dopis do rukou. Podle časopisu Cartelblog.com je blogger v kontaktu s některými členy drogového kartelu Sinaloa, takže je zpráva o emailu důvěryhodná.

Guzmán, přezdívaný kvůli svému vzrůstu "Prcek", na sebe nedávno upozornil svým útěkem z jedné z nejstřeženějších mexických věznic letos v červenci. Jeho kumpáni dokázali vykopat kilometr a půl dlouhý tunel, do kterého se dostal dírou ve stěně ze své cely. Tunel byl široký 1,7 metrů a měl vlastní osvětlení a větrání. Sám později prohlásil, že jen na úplatkách kvůli útěku zaplatil 50 milionů dolarů (1,2 miliardy korun).

Nešlo přitom o první Guzmánův úspěšný útěk z vězeňského zařízení. V roce 2001 prchl po osmiletém věznění, když se ukryl v dodávce odvážející špinavé prádlo.

"Prcek" patří mezi nejmocnější narkobarony na světě. Prodej drog mu pomohl k pohádkovému bohatství, které časopis Forbes odhadl na víc než miliardu dolarů.

Zdroje: