Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Kvůli střetům v Kosovu uvedl srbský prezident armádu do bojové pohotovosti

Aktualizováno: Kvůli střetům v Kosovu uvedl srbský prezident armádu do bojové pohotovosti
Následky střetů etnických Srbů s kosovskou policií ve Zvečanu | zdroj: Profimedia

Srbský prezident Aleksandar Vučić dnes uvedl armádu do bojové pohotovosti a nařídil vojenským jednotkám, aby se přesunuly blíž k hranicím s Kosovem. Reagoval tak na střety na severu Kosova mezi etnickými Srby a kosovskou policií. Rostoucí napětí dnes ostře kritizoval šéf americké diplomacie Antony Blinken. Kosovského premiéra Albina Kurtiho vyzval Blinken ke změně postupu.

Střety v severokosovském okrese Zvečan propukly poté, co se kosovská policie snažila pomoci nově zvolenému albánskému starostovi, aby nastoupil do úřadu. V tomu mu bránili místní etničtí Srbové, kteří v této oblasti představují většinu a místní volby bojkotovali. Tamní sdělovací prostředky informovaly, že kosovská policie použila proti davu, který se shromáždil před radnicí, slzný plyn. Protestující zapálili jedno policejní vozidlo.

„Byl nařízen bezodkladný přesun vojáků k hranici Kosova,“ řekl v živě vysílaném televizním prohlášení srbský ministr obrany Miloš Vučević. „Je jasné, že dochází k teroru proti srbské komunitě v Kosovu,“ dodal.

Americký ministr zahraničí Blinken kosovskou vládu za násilný vstup do obecních budov na severu země ostře odsoudil, protože to podle něj zvyšuje napětí a nestabilitu. „Vyzýváme premiéra Kurtiho, aby okamžitě zastavil tato násilná opatření a opět se soustředil na dialog zprostředkovaný Evropskou unií,“ napsal Blinken na twitteru. Dodal, že kroky Kosova byly v rozporu s radami USA a Evropy. „Prudce a zbytečně vystupňovaly napětí, což podkopává naše úsilí pomoci normalizovat vztahy mezi Kosovem a Srbskem a bude mít důsledky pro naše dvoustranné vztahy s Kosovem,“ cituje z Blinkenova prohlášení Reuters.

 Ve čtyřech okresech včetně Zvečanu na severu Kosova žije asi 50 000 Srbů. Ti bojkotovali místní volby pořádané 23. dubna na protest proti tomu, že nebyly splněny jejich požadavky na větší autonomii. Jde o nový zádrhel pro mírovou dohodu, kterou Kosovo a Srbsko uzavřely v březnu letošního roku.

Účast ve volbách byla jen 3,47 procenta a místní Srbové uvedli, že s novými starosty ve čtyřech okresech nebudou spolupracovat, protože nejsou jejich zvolenými zástupci. Všichni čtyři starostové jsou albánské národnosti, která v Kosovu představuje 90procentní většinu obyvatel.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku v roce 2008. Stalo se tak necelých deset let poté, co Bělehrad ztratil nad touto autonomní oblastí kontrolu v důsledku války a náletů NATO. Srbsko nezávislost neuznává a Kosovo stále považuje za součást svého území.

Desetitisíce lidí s ulicích Bělehradu podpořily prezidenta Vučiče

Desetitisíce lidí se dnes sešly v centru Bělehradu na podporu prezidenta Vučiče. Dav demonstroval svou sílu jako protiváhu k velkým protivládním protestům. Ty vyvolaly dvě masové střelby, při nichž na začátku května zahynulo 18 lidí.

Mezi mluvčími na dnešní akci nazvané Srbsko naděje byl i maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto a vůdce bosenských Srbů Milorad Dodik, který je považován za blízkého spojence Moskvy a figuruje na sankčním seznamu USA.

profimedia-0779462461 Desetitisíce lidí demonstrovaly v Bělehradě na podporu srbského prezidenta | zdroj: Profimedia

„Vy i my čelíme podobným výzvám a jsme vystaveni útokům mezinárodního liberálního mainstreamu,“ řekl Szijjarto v srbštině. „Útočí na nás, protože chceme mír na Ukrajině, útočí na nás, protože věříme v rodinné hodnoty a odmítáme, aby nám někdo říkal, co máme dělat,“ uvedl Szijjarto

„Srbsku v čele s Vučičem věříme a podporujeme ho. Ať žije Srbsko, ať žije Republika srbská, ať žije Rusko,“ řekl Dodik.

V Srbsku na začátku května 13letý chlapec na základní škole zastřelil devět svých spolužáků a člena ochranky a o den později zastřelil 21letý muž nedaleko Bělehradu osm lidí. Obě hromadné střelby přiměly část společnosti k protestům, část demonstrantů žádala i odstoupení Vučiče. Nacionalistická pravicová strana prezidenta Vučiče minulý týden zorganizovala mimo hlavní město svůj vlastní protest s několikatisícovou účastí, kterým vyjadřovala nesouhlas s protesty v Bělehradu, uvedla AP. Dnes se jeho příznivci sešli v hlavním městě.

Účastníky podle agentury Reuters přivážely autobusy z celého Srbska, ale také ze sousední Bosny a Severní Makedonie. Všudypřítomné autobusy zablokovaly dopravu v celém Bělehradě. 

Zdroje: