Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Dobré vztahy s EU jsou pro Čínu kvůli současnému geopolitickému napětí klíčové

Dobré vztahy s EU jsou pro Čínu kvůli současnému geopolitickému napětí klíčové
Čínský prezident Si Ťin-pching | zdroj: Profimedia

Zatímco americký prezident Joe Biden zastává vůči Číně tvrdý postoj, Evropa volí mírnější přístup. Dobře si uvědomuje význam druhé největší ekonomiky světa pro své vlastní hospodářství.

Joe Biden považuje Čínu za největší konkurenci Spojených států. Vztahy mezi oběma zeměmi se začátkem letošního roku zhoršily po sestřelení čínského špionážního balonu nad pobřežím Jižní Karolíny. Washington se navíc obává čínské invaze na Tchaj-wan. Začal proto regulovat vývoz technologií potřebných k výrobě pokročilých čipů ve snaze zpomalit modernizaci čínské armády.

Jestřábí politika USA proti Číně znamená, že Peking potřebuje posílit obchodní vztahy s Evropou, uvedla podle CNBC expertka na geopolitiku z Amundi Institute Anna Rosenbergová. „Čína má proto motivaci tvrdě pracovat na zlepšení vztahů s EU,“ vysvětlila americké televizi. Evropští představitelé si podle ní důležitost Číny pro evropské hospodářství dobře uvědomují.

EU se nachází v opačné situaci než USA, uvedl Jacob Kirkegaard z Petersonova institutu pro mezinárodní ekonomiku. „Z pohledu Číny je EU nejdůležitějším trhem s vysokými příjmy, k němuž stále má do značné míry neomezený přístup,“ vysvětlil.

EU je důležitá pro USA i Čínu

Je proto podle něj malá šance, že se Čína bude snažit obchod s EU aktivně omezovat. Čína byla v roce 2021 podle Eurostatu třetím největším odběratelem evropského zboží.

Evropa se snaží zbavit závislosti na Číně v kritických odvětvích, jako jsou suroviny a polovodiče. Cílem však není naprosté přerušení ekonomických a diplomatických vztahů s Čínou, ale snižování rizik.

„Politická potřeba zbavit se rizika ve vztazích mezi EU a Čínou je zcela odlišná od vztahů mezi USA a Čínou,“ doplnil Kirkegaard a dodal, že ve světě rivality mezi USA a Čínou je EU nejdůležitějším ekonomickým partnerem pro oba hráče.

Biden po summitu G7 v Japonsku oznámil plány na snížení rizika a diverzifikaci vztahů s Čínou. Čínský úřad pro kybernetický prostor (CAC) v reakci na to zakázal čínským firmám nákup paměťových čipů Micron.

Vedoucí pracovnice think tanku Bruegel Alicia García-Herrerová řekla, že Evropa je na Číně stále závislá kvůli cílům v udržitelnosti. Podle studie zveřejněné Evropskou komisí je Čína největším světovým dodavatelem surovin důležitých pro výrobu elektromobilů. 

Zdroje: