Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Kupka: Závazek je snížit deficit nejméně o 70 mld. Kč, dohoda musí být v květnu

Kupka: Závazek je snížit deficit nejméně o 70 mld. Kč, dohoda musí být v květnu
Ministr dopravy Martin Kupka | zdroj: Tomáš Krist / MAFRA / Profimedia

Ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News potvrdil závazek snížit rozpočtový deficit minimálně o 70 miliard korun. Dohoda koalice podle něj musí být na stole v květnu. Návrh musí zahrnovat úspory i daňové změny, uvedl Kupka.

Zatímco ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už dříve mluvil o snížení schodku o 70 miliard, další koaliční strana STAN hovořila o 150 miliardách a Piráti o 140 miliardách korun.

„V průběhu května dohoda musí být na stole,“ řekl Kupka. Česko podle něj potřebuje udělat velké změny, zejména co se týče růstu mandatorních výdajů. „Chceme přinést vyvážený návrh, který bude zahrnovat úspory i důležité daňové změny,“ doplnil ministr.

Kupka také řekl, že je pro zjednodušení daňového systému a dvě sazby daně z přidané hodnoty (DPH) namísto současných tří. O konkrétní podobě sazeb DPH a toho, které položky budou v jaké ze sazeb, se podle ministra musí dále jednat. Kabinet musí přijít s balíčkem, který přinese úspory a zároveň bude únosný pro společnost, míní.

Snížit výdaje na úředníky

Místopředseda Sněmovny a první místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček uvedl, že jeho strana by při snižování schodku nešla přes zvyšování daní, ale přes jejich důslednější výběr s pomocí kontrolních hlášení, návrat elektronické evidence tržeb (EET) či například zvýšení kompetencí celní správy a hlídání daňových úniků či vyvádění peněz do zahraničí. Zároveň je podle něj nutné snížit výdaje ve státní sféře.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek se domnívá, že příští týden se podaří dohodu o balíčku dokončit. „Jednání je složité, protože ta materie je složitá,“ poznamenal. Úspory musí dopadnout na jednotlivá ministerstva, podle Michálka to může znamenat, že v některých resortech se zúží určité služby. Piráti podle něj mají problém s případným zvyšováním zdanění práce. Potvrdil také, že minimálním závazkem je snížit deficit o 70 miliard.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) uvedl, že jeho strana chce u všech návrhů vidět dopadové studie. Opatření podle něj nesmí postihnout rodiny či sociálně slabé. Cílem podle Zdechovského má být mimo jiné snížení počtu úředníků a dalších výdajů státu či sloučení některých úřadů. Zmínil v debatě také možné progresivní zdanění práce.

Strany se podle Michálka částečně rozcházejí v tom, jakým způsobem nakládat se státním dluhem. Piráti podporují to, aby Česko stabilizovalo korunu vůči euru. „Protože úroky, které platíme za státní dluh, jsou rekordní,“ řekl.

Konsolidační balíček by měl od příštího roku snížit strukturální deficit, tedy schodek rozpočtu očištěný o vliv hospodářského cyklu, o jedno procento hrubého domácího produktu (HDP), tedy zhruba 70 miliard korun. Loni byl strukturální deficit 2,6 procenta HDP, podle řady ekonomů je v takové výši dlouhodobě neudržitelný. Celkový loňský schodek rozpočtu 360,4 miliardy korun odpovídal 3,6 procenta HDP.

Zdroje: