Krize v zemi vinařů pomohla výrobcům zlatavého moku

MAGAZÍN - Magazín autor: red

Minipivovary fungují na zákazníky jako zaklínadlo. Jejich regionální, často i originální druhy piv lákají k ochutnávce nejen v typických zemích pivních fajšmekrů. Dobývají i území, která historicky patřila vínu. Zatímco někde za to může změna klimatu, v Řecku hospodářská krize. 

Řekové objevují kouzlo piva a minipivovarů

Řekové objevují kouzlo piva a minipivovarů,zdroj: Profimedia.cz

Před blikající obrazovkou automatické plničky lahví upravuje Sofoklis Panajotos parametry tlaku a doby, které potřebuje Red Ale, jedno z dvanácti piv, které vyrábí jeho minipivovar. "Tento sektor je na velkém vzestupu," říká.

Před deseti lety, na počátku hospodářské krize, tento drobný podnikatel vsadil na pivo a založil minipivovar na rodinném pozemku na ostrově Euboia, vzdáleném asi 200 kilometrů od Atén.

"Tehdy to byl bláznivý nápad, dívali se na mě jako na mimozemšťana," vzpomíná Sofoklis. Vystudoval chemii a dříve pracoval ve vinařství, které zkrachovalo.

Domácí pivo je levnější 

Za posledních deset let poznamenaných nejhorší depresí v soudobé řecké historii musely skončit desetitisíce středně velkých podniků a prudce vzrostla nezaměstnanost. Minipivovary však z toho dokázaly těžit. Snížení dovozu prospělo místním produktům, včetně sektoru alkoholických nápojů.

"V době krize se zvyky změnily: poptávka se dnes soustřeďuje více na produkty vyrobené v Řecku, jako je domácí pivo, které jsou levnější. Je to zároveň způsob, jak podpořit místní ekonomiku," vysvětluje Jannis Kefalis.

Kefalis před třemi lety odešel z Atén a na ostrově Ikaria v Egejském moři založil s přáteli pivovar. Dnes vyváží své pivo Ikariotisa do Německa a počítá s exportem do Švédska, Kanady a Spojených států.

V kontinentálním Řecku a na egejských a jónských ostrovech je dnes 45 minipivovarů, zatímco před deseti lety jich byl sotva tucet, uvádí Panajotos, předseda Svazu řeckých pivovarníků. Na ostrově Euboia dnes Panajotos produkuje 1,2 milionu lahví piva, zatímco před deseti lety to bylo 80 tisíc lahví.

S pivy vznikají i pracovní místa

Ve městě Serres na severu Řecka si v roce 2014 otevřel minipivovar Jannis Marmarelis, když musel kvůli krizi zavřít své uzenářství. Jeho podnik se rozvíjel a dnes zaměstnává 14 osob, zatímco na počátku to byli jen tři lidé.

Minipivovar vznikl i v centru Atén. Jeho majitel Christos Vasiliadis spoléhá na zvýšení poptávky po kvalitním pivu a zaměřil se na produkci silnějších piv Ale a India Pale Ale, které obsahují více chmelu a alkoholu než jejich bratranci Pale Ale. Chce, aby se Řekové seznámili s jinými pivy, než je nejrozšířenější Lager.

Pivo, které Řekové pijí nejvíce, vyrábí jeden z předních pivovarů v zemi Athinaiki, který pivo i dováží. Minipivovary lákají zákazníky na nové chutě, kořeněné nebo ovocné, vycházející z místních produktů jako jsou citrusové plody nebo med, říká Marmarelis.

Milovník piva Spyros Paraskevopulos rád objevuje v regálech supermarketů místní piva. "Jejich chuť se liší region od regionu," říká.

Řecko však nemá kulturu piva. Tradičně produkuje víno a anýzové uzo nebo pálenku cipuro. V žebříčku konzumentů piva v Evropě je mezi posledními stejně jako Francie nebo Itálie. Vypije se tu v průměru 35 litrů piva na osobou za rok. A pivo z minipivovarů představuje jen jedno procento z celkového množství.

Sofoklis Panajotos kritizuje přílišné zdanění piva v Řecku, které rozvoji pivařské kultury nepřeje. Jeho cílem je dosáhnout modernizace řeckého zákona o pivu, který pochází z počátku minulého století a který považuje za zastaralý.

Tagy: pivo Řecko zahraničí kulinářství a gastronomie

Zdroje: ČTK,AFP