Dnes je sobota 4. května 2024., Svátek má Květoslav
Počasí dnes 22°C Občasný déšť

Tropické třicítky nás čekají i v příštím týdnu

Tropické třicítky nás čekají i v příštím týdnu
zdroj: Profimedia

Nejvyšší odpolední teploty v pondělí na většině území překročí 31 stupňů Celsia, informuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v aktuální výstraze.

V dalších dnech tropické počasí bude pokračovat. V pondělí se teploty vyšplhají až na 33 stupňů, vyplývá z předpovědi ústavu.

Jen místy se objeví přeháňky i bouřky.

„Vysoké teploty znamenají zátěž pro lidský organismus, hrozí přehřátí a dehydratace. Lidé by proto měli hodně pít neslazené nealkoholické nápoje, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami,“ upozorňuje ČHMÚ.

Odborníci doporučují také omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Lidé by neměli nechávat děti ani zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech.

Horké počasí se do Česka vrátilo po chladném a deštivém začátku srpna, který byl druhý nejchladnější a nejdeštivější od roku 1991.

Průměrná teplota byla 14,9 stupně Celsia a napršelo 72 milimetrů srážek. Nižší teplota vzduchu byla v období od 1. do 10. srpna naposledy před 18 lety a více srážek v první srpnové dekádě spadlo v roce 2006.

Zdroje:
ČHMÚ