Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Královna Alžběta II. patřila k nejbohatším lidem na světě

Královna Alžběta II. patřila k nejbohatším lidem na světě
Britská královna ALžběta II. | zdroj: Profimedia

Smrt královny Alžběty II. zahrnuje nejen předání koruny jejímu prvorozenému synovi, ale také předání jejího majetku. Podle časopisu Forbes patřila mezi 40 nejbohatších lidí světa.

Královnin majetek zahrnuje například luxusní nemovitosti v centru Londýna přes zemědělsk4ou půdu po celé zemi až po korunovační klenoty, umělecká díla, dostihové koně nebo akcie. Velkou část ale činí majetek Koruny, tzv. Crown Estate, se kterým nemůže panovník nakládat, jak se mu chce. Hodnotu přímo královnina osobního majetku časopis Forbes odhadl na půl miliardy dolarů (12,1 miliardy Kč).

Mezi soukromý majetek Alžběty II. patří například zámek Balmoral ve Skotsku, kde královna minulý týden zemřela. Součástí je i sbírka známek z celého Společenství národů. Královna byla známá také tím, že se velmi zajímala o dostihy a měla úspěšné dostihové koně. V roce 2017 bylo oznámeno, že na výhrách z dostihů získala téměř sedm milionů liber.

Panovníkovi ale patří i majetek Koruny. Podle poslední finanční zprávy tento majetek, který zahrnuje aktiva a nemovitosti, měl hodnotu 34,3 miliardy dolarů (829,3 miliardy Kč). Mezi tento majetek patří Buckinghamský palác, Kensingtonský palác a pozemky a nemovitosti po celém Londýně a Británii. Má to však jeden háček - tento majetek není považován za soukromý, ale je ve svěřenském fondu. Na hospodaření fondu dohlíží nezávislá organizace, nikoliv členové královské rodiny, a přebytky z hospodaření se odvádějí do britského rozpočtu. Panovník sice nemůže disponovat majetkem Koruny pro osobní zisk, královská rodina se však na jeho zisku podílí. Vláda vyplácí část peněz panovníkovi na provoz formou panovnického grantu, tzv. sovereign grant.

Podle internetových stránek získává panovník prostřednictvím tohoto grantu nejméně 15 procent ze zisku. V minulém fiskálním roce byl zisk z majetku Koruny 311 milionů dolarů, takže královská rodina získala zhruba 47 milionů dolarů, napsal server CBS News.

Král Jiří VI., dědeček současného krále, přezdíval královské rodině firma. Jeden z bývalých poradců královské rodiny označil královnu za značně nevýkonnou předsedkyni této firmy v případě podnikatelských a finančních záležitostí.

Majetek královny je sice relativně malý ve srovnání s nejbohatšími lidmi světa, jako je Elon Musk, Jeff Bezos nebo Bill Gates. Včetně majetku Koruny by ale královna patřila podle žebříčku časopisu Forbes mezi 40 nejbohatších lidí světa.

Zdroje: