Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Končící šéf vojenské policie míří do hradní vojenské kanceláře

Končící šéf vojenské policie míří do hradní vojenské kanceláře
Otakar Foltýn | zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Končící náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn nastoupí do Vojenské kanceláře prezidenta republiky. Serveru Seznam Zprávy potvrdil, že o jeho zařazení rozhodne náčelník kanceláře Radek Hasala. Zvolený prezident Petr Pavel ČTK sdělil, že o přestupu Foltýna byl informován. Jako člověka i odborníka ho velice respektuje a těší ho, že do vojenské kanceláře nastoupí.

Foltýna od 1. března ve funkci šéfa Vojenské policie (VP) vystřídá Jiří Roček. Náčelníka VP podle zákona jmenuje a odvolává ministr obrany po projednání ve sněmovním branném výboru, ten záležitost projednal na dnešním dopoledním zasedání.

„Ano, potvrzuji. Jsem přeložen k Vojenské kanceláři prezidenta republiky, o mém zařazení rozhodne náčelník kanceláře,“ napsal Foltýn serveru.

Foltýn stál v čele Vojenské policie od začátku července. Jeho odchod podle informací, které dnes zazněly na jednání branného výboru, souvisí s obviněním šéfa inspekce Vojenské policie Tomáše Voráče za nákup přístroje na ochranu proti odposlechu. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) Foltýnovi vytkla, že ji o obvinění neinformoval a záležitost se dozvěděla z médií. Domnívá se také, že měl Foltýn Voráče na základě rozkazu ministra obrany z minulosti postavit mimo službu.

Foltýn poslancům řekl, že podle jeho právního názoru bylo „50 na 50“, zda Voráče služby zprostit. Podotkl, že ve chvíli, kdy se jeho nadřízený domnívá, že nesplnil rozkaz, nezbývá mu nic jiného než rezignovat. Kauzu nákupu zařízení považuje za marginální případ. Řekl, že mu proto nevěnoval pozornost a ministryni o obvinění neinformoval. Odmítl podezření, že šlo z jeho strany o zatajování.

Černochová Foltýnovi poděkovala za to, jak Vojenská policie splnila své povinnosti související s českým předsednictvím v Evropské unii. Vyzdvihla také, že posunul spolupráci s armádou nebo připravil mise Vojenské policie v Kosovu a na Ukrajině.

Foltýn do nástupu k Vojenské policii sloužil v analytickém oddělení velení armády. V minulosti pracoval u speciálních sil v odboru koncepcí a řízení nebo jako právník na inspektorátu náčelníka generálního štábu. Černochová dříve Foltýna označila za vynikajícího vojenského právníka s téměř dvacetiletou praxí. Jako právník působil ve třech zahraničních operacích v bývalé Jugoslávii a Afghánistánu. 

Zdroje: