Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Končí hongkongský deník Apple Daily, symbol prodemokratického hnutí

Končí hongkongský deník Apple Daily, symbol prodemokratického hnutí
Některé obchody v Hong Kongu ponechaly v solidaritě na pultech včerejší vydání deníku | zdroj: Profimedia

Hongkongský list Apple Daily, symbol místního prodemokratického hnutí, oznámil, že ukončí svou činnost. Ve čtvrtek vyjde jeho poslední tištěné vydání a od půlnoci přestane nahrávat obsah na své internetové stránky. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

V redakci deníku minulý týden provedly stovky hongkongských policistů razii, zabavili i novinářské materiály. Policie zadržela šéfredaktora, výkonného ředitele mediální skupiny Next Digital, která deník vlastní, i tři vysoké činitele. Majetek, patřící třem společnostem napojeným na Apple Daily, byl zmrazen - šlo o majetek v hodnotě 18 milionů hongkongských dolarů (asi 49,4 milionu korun). 

Vedení firmy oznámilo, že „vzhledem k stávající situaci v Hongkongu“ list Apple Daily přestane v digitální i tištěné podobě nejpozději v sobotu vycházet. Podle agentury AP se toto rozhodnutí očekávalo. Redakce ukončuje provoz také s ohledem na obavy o bezpečnost svých zaměstnanců.

„Apple Daily děkuje všem svým čtenářům, předplatitelům, inzerentům a všem z Hongkongu za jejich lásku a podporu v posledních 26 letech,“ loučil se deník, který podle Reuters zaměstnává kolem 600 novinářů. 

Apple Daily je populární bulvární deník. Publikuje zprávy o celebritách, ale ve svých politických článcích je prodemokratický, často kritizuje hongkongské vedení i čínskou vládnoucí garnituru.

List patří opozičnímu aktivistovi Jimmymu Laiovi, který si momentálně odpykává trest za účast na nepovolených demonstracích v roce 2019. Jimmy Lai se stal symbolem prodemokratického hnutí, byl také trnem v oku hongkongské vládě i policii.

Poradce Jimmyho Laie v pondělí uvedl, že po zablokování aktiv deník už není schopný vyplácet mzdy zaměstnancům a provádět další platby a je tak nucen v příštích několika dnech skončit.

Šéfredaktora Apple Daily Ryana Lawa a výkonného ředitele mediální skupiny Next Digital Cheunga Kim-hunga policie obvinila ze spiknutí se zahraničními silami s cílem ohrozit národní bezpečnost. Policie sdělila, že několik desítek článků v listu porušilo bezpečnostní zákon pro Hongkong, který trestá například podněcování k odtržení Hongkongu od Číny, podporu terorismu, podvracení státního pořádku či spolupráci se zahraničními zeměmi či osobami s cílem ohrozit státní bezpečnost. Za jeho porušení hrozí vysoké tresty odnětí svobody.

Zásah proti Apple Daily prohloubil obavy o svobodu slova v bývalé britské kolonii Hongkongu, která v roce 1997 přešla pod čínskou správu. Razii v redakci deníku kritizovaly západní vlády, mezinárodní organizace pro lidská práva i novinářská sdružení.

Zdroje: