Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Číně pomáhá globální vliv šířit i korupce a síť spřátelených organizací. Některé jsou i v Česku

Číně pomáhá globální vliv šířit i korupce a síť spřátelených organizací. Některé jsou i v Česku
Prezident Miloš Zeman s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem | zdroj: Profimedia

Austrálie je jedním z nejvýznamnějších cílových států současné čínské migrace. Zemí momentálně otřásá další ze série korupčních skandálů spojených s působením čínských "podnikatelů" napojených na čínskou vládu a komunistickou stranu v australské politice. Podobná sdružení, asociace a komory navázané na čínskou Jednotnou frontu jsou aktivní také v Česku.

Nezávislá komise proti korupci (ICAC) nyní vyšetřuje vysoce postavené regionální politiky Strany práce (Labor Party) za to, že přijali úplatky od podnikatele Chuang Siang-moa. Tomu bylo začátkem letošního roku na základě předchozích usvědčení z korupce a šíření čínského vlivu australskými úřady odepřeno povolení k pobytu.

ICAC se v již sedm týdnů probíhajícím vyšetřování snaží zjistit, kdo přesně stojí za darem ve výši sto tisíc australských dolarů, který v roce 2015 obdržela pobočka Strany práce v Novém jižním Walesu.

Závažným aspektem celého případu je napojení na operace čínské Jednotné fronty, skrze niž čínská komunistická strana systematicky prosazuje svůj vliv po celém světě.

Milionové dary

Hlavním aktérem na čínské straně je nechvalně proslulý miliardář Chuang Siang-mo, zakladatel sydneyské developerské skupiny Yuhu, momentálně stíhaný za stamilionové daňové úniky.

Chuang podle dřívějších vyšetřování poskytl australským institucím a politickým stranám dary v celkové výši dosahující téměř tří milionů australských dolarů.

Sám je přitom úzce napojen na struktury čínské komunistické strany a je jedním z klíčových globálních hráčů v rámci Jednotné fronty. Mimo jiné byl dlouhodobým předsedou australské pobočky Rady pro prosazení mírového sjednocení Číny, jež teoreticky propaguje připojení Čínské republiky na Tchaj-wanu k ČLR.

Podobné organizace jsou řízeny přímo z Číny prostřednictvím Jednotné fronty a v podstatě fungují jako zastřešující instituce sdružující a dohlížející na příslušníky čínské diaspory v zahraničí. Působí po celém světě, včetně ČR.

V roce 2014 se navíc svým darem 1,8 milionu australských dolarů zasadil o vybudování propekingského Australian-China Relations Institute při Sydneyské univerzitě technologií a o zrušení tamního nezávislého centra čínských studií.

Australské úřady v únoru letošního roku zamítly jeho žádost o australské občanství a neprodloužily mu povolení k trvalému pobytu, Z důvodu ochrany soukromí nebyly důvody zveřejněny, mohlo se tak však stát na základě nově přijatého zákona o agentech cizího vlivu, jak naznačuje australský odborník na čínskou Jednotnou frontu a čínský vliv v Austrálii Alex Joske.

Podle něj australské bezpečnostní služby považovaly Chuanga za "osobu zapojenou do aktivit prosazování cizího vlivu".

Sto tisíc v igelitce

Pokud jde o australskou Labor Party, Chuang byl zapletený už do skandálů kolem dřívějšího senátora za Stranu práce Sama Dastyariho, který byl nakonec po téměř dvou letech vyšetřování donucen v lednu 2018 australský parlament opustit.

Dastyari mimo jiné přijal od čínského podnikatele finanční dar v řádu desítek tisíc australských dolarů na pokrytí soudních výloh.

Také bývalý generální tajemník Strany práce v Novém jižním Walesu Jamie Clements tento týden při výslechu uvedl, že v roce 2015 dostal od Chuanga (v krabici od vína) soukromý dar 35 tisíc australských dolarů pro osobní potřebu – na zaplacení soudních výloh na obhajobu proti obvinění ze sexuálního obtěžování podřízené.

Hlavním předmětem probíhajícího vyšetřování ICAC je však zmíněná částka sto tisíc dolarů na účet strany, která byla formálně vykázána rozdělením na menší částky fiktivních dárců.

O této skutečnosti údajně věděla i Clementsova bezprostřední nástupkyně Kaila Murnain. Peníze měl kdosi přinést v nákupní tašce s nápisem Aldi s tím, že se jedná o dary získané na slavnostní večeři organizované pro sponzory strany během celostátní předvolební kampaně na jaře 2015 (Chuang vše popírá s tím, že v Aldi nikdy nenakupoval).

Clements nicméně u výslechu vypověděl, že o penězích v tašce poprvé slyšel až v létě 2017, a celou vinu svaluje na svoji tehdejší zástupkyni Murnainovou. Vše však nasvědčuje tomu, že Clementsovy vztahy s Chuangem byly i po jeho rezignaci z funkce tajemníka strany v roce 2016 více než blízké a Chuang Clementse dokonce zaměstnal coby svého poradce, aby mu pomáhal získat politické kontakty a "strategicky se vypořádat s negativní publicitou".

Čínský vliv a organizovaný zločin

Jak ukazují analýzy z posledních let, čínští podnikatelé a další "agenti cizího vlivu" systematicky rozšiřující politický i ekonomický vliv Číny v Austrálii vytvořili rozsáhlou síť, jež je přímo napojená na Jednotnou frontu a Komunistickou stranu Číny.

Nedávný skandál kolem řetězce kasin Crown Resort přitom dokazuje, že čínské vlivové orgány neváhají využívat ani napojení na organizovaný zločin. Mezi klíčové články Jednotné fronty v Austrálii patří např. také další čínský miliardář, Tommy Zhou, šéf melbournské Huaxing Art Group, který je v ČLR samotné stíhán za finanční podvody a defraudace a je považován za člověka napojeného na wuchanskou mafii.

Mezi Zhouovy vlivné kontakty patří například jistý australský občan jménem Čchi Ming známý pod anglickým jménem Ming Chai, který je bratrancem čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Stejně jako Chuang, i Čou byl VIP klientem zmíněné sítě kasin Crown, pro něž sháněl bohatou klientelu přímo z Číny. Spekuluje se o tom, že praní čínských peněz přes kasina v zahraničí organizují čínské mafie známé jako Triády.

Služby Triád už čínská komunistická strana prokazatelně využila, například nedávno k zastrašení protestujících obyvatel Hongkongu.

Čínská síť sahá i do Česka

Ani stíhání Čoua Interpolem nebylo překážkou k tomu, aby v Austrálii působil hned v několika organizacích napojených na Jednotnou frontu.

Skupina čínských umění Huaxing zprostředkovává propagační vystoupení čínských umělců v zahraničí a má pobočky v mnoha zemích, včetně např. Maďarska. Tam se například pod hlavičkou Huaxing minulý týden konaly opulentní oslavy 70. výročí založení ČLR a navázání čínsko-maďarských diplomatických vztahů.

Čou v Austrálii dále působil mimo jiné v Krajanském sdružení provincie Chu-pej a v Chupejské obchodní komoře. Podobná sdružení, asociace a komory navázané na Jednotnou frontu jsou aktivní také v Česku, viz např. pokus o dar Národnímu muzeu či česko-moravské působení fuťienského podnikatele Jamese Wu.

Austrálie coby jedna z nejvýznamnějších cílových zemí současné čínské migrace (spolu s Kanadou) poskytuje pádné důkazy, proč se obávat sílícího čínského vlivu, byť pod zástěrkou podnikání a investic.

Vlivní a bohatí čínští podnikatelé jsou, stejně jako krajanské a obchodní spolky a komory, často napojeni přímo na organizaci Jednotné fronty a skrze ni na komunistickou stranu.

Ta se přitom nezdráhá kooptovat ani články navázané na organizovaný zločin a obecně jsou tyto organizace zdrojem obrovské korupce v regionální i státní politice. Stejné mechanismy již fungují po celém světě – i Česko bylo svědkem vzestupu a následného pádu skupiny CEFC, jejíž český majetek nyní převzala přímo společnost řízená čínskou vládou.

Byznys CEFC se přitom zdaleka neomezoval jen na Českou republiku – loni v listopadu byl odsouzen vedoucí neziskové sekce CEFC Patrick Ho za uplácení na nejvyšších příčkách OSN a v několika afrických státech.

Autorem článku je Sinopsis

Sinopsis je projekt Ústavu Dálného východu FF UK v Praze a AcaMedia z.ú. Jeho cílem je podávat pravidelný přehled o dění v Číně z pohledu čínských, českých a světových médií a pozorovatelů. https://sinopsis.cz

Zdroje:
Sinopsis, HlídacíPes.org