Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Kim Čong-un od Putina dostal darem auto k osobnímu použití

Kim Čong-un od Putina dostal darem auto k osobnímu použití
Severokorejský diktátor Kim Čong-un | zdroj: Profimedia

Severokorejský vůdce Kim Čong-un od ruského prezidenta Vladimira Putina dostal darem auto "k osobnímu použití". S odvoláním na severokorejská státní média o tom informuje agentura Reuters, podle níž by však mohlo jít o porušení sankcí Rady bezpečnosti OSN. KLDR a Rusko se v posledních měsících sbližují.

V Rusku vyrobený vůz převzali Kimovi spolupracovníci 18. února. Sestra vůdce komunistické země Kim Jo-čong pak "zdvořile tlumočila ruské straně poděkování" s tím, že tento dar je "jasným důkazem zvláštních osobních vztahů mezi nejvyššími představiteli".

O jaké auto přesně šlo, ani jak bylo z Ruska do KLDR dopraveno, není zřejmé. Vůdce země, v níž řada obyvatel žije v chudobě, je podle Reuters považován za velkého fanouška aut a má rozsáhlou kolekci zahraničních vozů, které byly zřejmě do komunistické země propašovány. Patří do ní i auta značek Rolls-Royce, Mercedes nebo Lexus, přestože rezoluce Rady bezpečnosti OSN zakazují vývoz luxusního zboží do Severní Koreje.

Pchjongjang a Moskva se v poslední době výrazně sblížily, k čemuž přispěly i zářijová návštěva Kima v Rusku a severokorejské dodávky zbraní, které Rusko podle Západu i Kyjeva používá ve válce na Ukrajině.

Rusko používání severokorejských zbraní nepotvrdilo, ani nevyvrátilo. Pchjongjang odmítá, že by je Rusku dodával.

Zdroje: