Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Evropská komise zahájila řízení proti čínské sociální síti TikTok, i kvůli dětem

Evropská komise zahájila řízení proti čínské sociální síti TikTok, i kvůli dětem
Sociální sítě (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Evropská komise (EK) zahájila řízení proti čínské aplikaci pro sdílení krátkých videí TikTok. Chce zjistit, zda dostatečně brání šíření nelegálního obsahu a zda neporušuje pravidla Evropské unie o ochraně nezletilých a o transparentnosti reklamy. Komise, která dohlíží na uplatňování právních předpisů unie, to uvedla ve svém dnešním sdělení.

Komise už provedla předběžné zkoumání. Jeho výsledky ji pak přiměly zahájit s TikTokem oficiální řízení.

EK se domnívá, že TikTok nedělá dost pro to, aby jeho aplikace nepodněcovala k návykovému chování. Opatření čínské firmy, jako jsou kontroly věku na ochranu nezletilých, aby se jim zamezilo v přístupu k určitému obsahu, nemusejí být podle komise účinná.

Téměř přesně před dvěma měsíci zahájila EU podobné řízení proti společnosti X, dříve Twitter. Týkalo se mimo jiné odkazů na nezákonné a zavádějící příspěvky o válce v Gaze. On-line platformy jsou podle nového nařízení EU o jednotném trhu digitálních služeb DSA povinny přísně zakročit proti nezákonnému obsahu, jako jsou nenávistné projevy a podněcování k nenávisti na internetu.

Od vstupu zákona v platnost zaslal bruselský úřad katalog otázek několika velkým on-line platformám, včetně společnosti Meta Platforms, která je mateřským podnikem sociální sítě Facebook, a Snapchatu. Musely například poskytnout informace o tom, jak chrání duševní zdraví mladých lidí.

Akt i digitálních službách DSA vstoupil v platnost v listopadu loňského roku. Vyžaduje mimo jiné, aby velké internetové platformy a vyhledávače dělaly více pro boj s nezákonným obsahem a riziky pro veřejnou bezpečnost. Musejí také více dbát na soukromí uživatelů, jinak jim hrozí vysoké pokuty.

Zdroje: