Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Když už se máme utopit, tak asi raději v pivu

Když už se máme utopit, tak asi raději v pivu
Londýnský pivovar společnosti Meux | zdroj: Profimedia

Před 209 lety postihlo londýnskou chudinskou čtvrť St. Giles tsunami. Nezasáhla ji ovšem mořská vlna, ale pivo. Neštěstí vešlo do dějin jako Londýnská pivní povodeň.

Ve zdejším pivovaru Horse Shoe Brewery společnosti Meux & Company na Tottenham Court Road praskla 17. října 1814 jedna z obručí na sedmimetrové kádi s pivem. Vlna rozbila i okolní kádě, zbořila zeď pivovaru a do ulic se vylilo okolo 1,7 milionu litrů zrajícího tmavého porteru. Zmíněná prasklá varná káď byla největší v Londýně.

Přívalová vlna vysoká přes čtyři a půl metru zaplavila okolní suterénní byty a sklepy, několik domů poškodila, v ulici Bainbridge Street zbořila dva domy a hospodu Tavistock Arms a vyžádala si životy osmi lidí.

Několik set metrů od pivovaru se vytvořil velký pivní rybník. Davy lačných žíznivců si bez ohledu na cizí neštěstí nabíraly pěnivý mok do všech možných i nemožných nádob, případně se pilo rovnou z dlaní. Zápach piva vydržel v ulicích ještě mnoho dní.

Škody byly vyčísleny na 23 tisíc liber. Případ se pochopitelně dostal k soudu, ale pivovarníci z toho vyvázli bez trestu, protože porota neštěstí posoudila jako „zásah Boží moci“. Pivovar navíc vysoudil návrat daně, kterou již na pivo dopředu zaplatil. Díky tomu si už za rok pořídil nové kádě.

Pivovar dnes už nestojí, na jeho místě bylo postaveno divadlo Dominion Theatre. Tragickou pivní potopu nepřipomíná žádná pamětní deska, o pár ulic dál je ale hospoda The Holborn Whippet, která každý rok ke smutné události vaří 17. října speciální výroční porter.

profimedia-0584283727 Na místě nešťastného pivovaru Horse Shoe Brewery stojí od roku 1929 londýnské Dominion Theatre | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Wikipedia, Vlastní, historic-uk.com