Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Jednání sněmovny o nedůvěře vládě dominovaly projevy lídrů opozice a koalice

Jednání sněmovny o nedůvěře vládě dominovaly projevy lídrů opozice a koalice
Andrej Babiš | zdroj: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia

Jednání Poslanecké sněmovny o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě dnes dominovala vystoupení předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše a premiéra a předsedy ODS Petra Fialy. Zatímco podle Babiše současný kabinet všechny obyvatele podvedl a zradil, Fiala tvrdil, že jeho vláda mění Česko k lepšímu. Třetí opoziční pokus o svržení kabinetu stojí podle ministerského předsedy čas a energii, které mohla sněmovna využít lépe. Schůze svolaná z podnětu ANO má pokračovat do druhé hodiny v noci a po noční přestávce opět od středečních 09:00.

Babiš vystoupil z pozice zástupce svolavatelů jako první a obsadil řečniště na hodinu a 40 minut. Fialův vládní tým označil za „opravdu špatný“ a jeho skóre za katastrofální. „Netušil jsem, jak moc jste schopní zničit život našich občanů, ničit naši zemi a ničit práci naší vlády,“ řekl bývalý ministerský předseda Babiš. Mluvil o porušování slibů týkajících se zvyšování daní, o osekávání důchodů, rozdělování trafik, nezvládnuté migraci, inflaci či o propadu reálných mezd. „Proto tato vláda musí skončit co nejdřív,“ prohlásil lídr ANO.

„Moje vláda je vládou na svém místě. Úspěšně měníme Českou republiku k lepšímu a napravujeme nečinnost, nebo dokonce selhání předcházejících vlád,“ prohlásil Fiala v hodinovém projevu. Na vládu podle něj útočí zejména jeho předchůdce ve funkci. „Vláda Andreje Babiše a on osobně nedělali nic pro naši bezpečnost a pro naši prosperitu. Svou nečinností a chaotickými rozhodnutími je naopak ohrožovali,“ řekl Fiala s tím, že Babišova vláda neměla respekt v EU.

Ministerský předseda vyjmenoval sedm desítek kroků vlády, které označil za úspěchy, a pozastavil se nad tím, že opozice chce svrhnout kabinet kvůli tomu, že ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan „legálně vlastnil zabezpečený telefon“. Zástupci ANO poukazují na to, že mobilní telefon obsahoval stejnou šifrovací aplikací, jakou používali lidé spojovaní s korupční kauzou Dozimetr. Babiš ale uvedl, že kauza Dozimetr byla poslední kapkou k vyvolání schůze. „Hlavním a nejdůležitějším důvodem je fakt, že premiér Fiala a celá vláda podvedla a zradila nejen své voliče, ale všechny občany,“ prohlásil.

Fiala naopak soudí, že opoziční útoky na Rakušana a na vládu nesou příznaky závisti a strachu. „Strachu z toho, že naše vláda je nyní, už po necelých dvou letech, úspěšnější, než byla vláda minulá,“ podotkl. Rakušan se ohradil proti opozičním tvrzením, že může být bezpečnostním rizikem. Hnutí STAN se s korupční kauzou Dozimetr vypořádalo, řekl. Naopak míní, že bezpečnostním rizikem by mohl být Babiš. „Bezpečnostním rizikem pro Českou republiku je každopádně člověk, který demokratické zřízení v naší zemí nazývá novou totalitou,“ uvedl.

U řečniště se následně vystřídali další členové vlády a zástupci opozice s právem přednostního vystoupení. Předseda SPD Tomio Okamura opět obvinil Fialovu vládu z neschopnosti a přičetl jí kromě jiného odpovědnost za vysoké ceny energií. Vyzval ANO, aby na výměně nynějšího kabinetu spolupracovalo s SPD. „Je potřeba, abychom nyní táhli za jeden provaz s cílem ukončení Fialovy vlády,“ uvedl.

Ministři mluvili o svých dosavadních krocích i plánech do budoucnosti. Někteří z nich také komentovali svolání nynějšího jednání k nedůvěře vládě. Předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš vidí za schůzí další snahu opozice o vlastní zviditelnění. Šéf KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka podotkl, že opozice má právo takové hlasování vyvolat, ovšem jednání podle něho zneužívá k šíření nepravd.

Aby kabinet padl, pro vyslovení nedůvěry by muselo aktivně hlasovat nejméně 101 poslanců, tedy nadpoloviční většina všech zákonodárců dolní komory. Opozice ke svržení kabinetu dostatečný počet hlasů nemá. Někteří opoziční poslanci se navíc z celého dnešního jednacího dne omluvili.

Do běžné debaty se dnes odpoledne hlásilo šest desítek poslanců. Kdy se sněmovna dostane k samotnému hlasování, není jasné. Z dosavadních 18 pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl za dobu samostatné České republiky jeden. V roce 2009 sněmovna sesadila kabinet premiéra ODS Mirka Topolánka.

V podvečer se u řečniště střídali zejména členové kabinetu, kteří představovali před takřka prázdnými lavicemi jednacího sálu své dosavadní kroky i plány do budoucna.

Například ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) mluvil mimo jiné o repatriacích z Izraele a prohlásil, že vláda prokázala, že je zde pro pomoc českým občanům. Babiš mezitím dělal ze záchrany Čechů reality show, přitom měl k dispozici informace o repatriačních letech, uvedl ministr.

Před sněmovnou vystoupili také třeba ministři zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), obrany Jana Černochová (ODS) a zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), jenž komentoval samotné svolání mimořádné schůze. Uvedl, že ačkoli je přesvědčen, že jednání k nedůvěře vládě je spíše přehlídkou mrhání času, nezpochybňuje opoziční právo je vyvolat. „Víme, jaký bude výsledek,“ podotkl Výborný.

Mezi vystoupeními ministrů promluvila předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Vládu vinila například ze zvyšování daní a plateb za elektřinu, ze zvyšování odvodů zaměstnanců nebo z nárůstu počtu domácností, které pobírají příspěvek na bydlení. Řekla také, že vláda postavila svou rozpočtovou politiku na tricích. „Fialova vláda trestuhodně zašlapala rozjetou inovační strategii České republiky. Místo ní přišla jen s frázemi a hospodářskou stagnací,“ poznamenala Schillerová. Vyzvala koaliční poslance, aby „řekli vládě dost“.

Zdroje: