Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 8°C Skoro zataženo

Rusům na Krymu ‚teče do bot‘. Přesouvají tam tanky i děla

Rusům na Krymu ‚teče do bot‘. Přesouvají tam tanky i děla
Příslušníci ruského námořnictva a policista hlídkují před budovou velitelství ruské černomořské flotily v Sevastopolu na Krymu. | zdroj: Profimedia

Na Krym směřují mohutné ruské posily – vojáci i technika. Zpravodajské weby informují o tancích, bojových vozidlech pěchoty, nákladních autech, dělech, raketometech a cisternách.

Vojenskou techniku přepravovanou po železnici a po silnicích zaznamenaly zpravodajské weby Rádia Svoboda a Krym Realii. 

S technikou jednou vlaky do stanice Taman u Kerčského mostu. Přes most pak na videu Rádia Svoboda přejíždějí vojenská nákladní auta.

Krymem, který Rusko anektovalo v roce 2014, v poslední době otřásly výbuchy několik vojenských objektů – letišť a muničních skladů.

Výbuchy ruské vedení nejdřív vysvětlovalo porušováním bezpečnostních předpisů. Když jich přibývalo, připustilo sabotáže.

Po explozích na ruské letecké základně Saki na jihozápadě poloostrova, které zničily devět letadel Su-30 a Su-24 bombardujících ukrajinské území a poničily desítky domů, začali Krym hromadně opouštět ruští turisté.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pronesl sebevědomý projev, ve kterém řekl, že válka proti Ukrajině začala Krymem a Krymem také musí skončit.

„Krym je ukrajinský a my se ho nikdy nevzdáme. Nezapomeneme, že to byla okupace Krymu, která odstartovala Ruská válka proti Ukrajině,“ prohlásil Zelenskyj.

Zdroje:
Rádio Svoboda, Krym Realii