Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Když přiletí fandit Macron, jde kritika Kataru stranou

Když přiletí fandit Macron, jde kritika Kataru stranou
Emmanuel Macron si fotbalové semifinále nenechal ujít | zdroj: Profimedia

Fotbalové mistrovství světa dnes zastínilo některá témata summitu Evropské unie, když při příchodu na vrcholnou schůzku předstoupil před novináře francouzský prezident Emmanuel Macron. Ten mimo jiné obhajoval středeční cestu do Kataru na semifinálové utkání své země s Marokem, po němž se Francie může těšit na finále s Argentinou. Jejího kapitána Lionela Messiho má prý Macron radši, když hraje v dresu pařížského klubu PSG.

Středeční Macronova cesta na šampionát vyvolala kritiku vzhledem k mnoha kontroverzím spojeným s hostitelskou zemí a pozadím mistrovství. Katar je navíc v posledních dnech spojován s korupční aférou, která nyní otřásá Evropským parlamentem.

„Beru to stoprocentně na sebe... Před čtyřmi lety jsem stál za týmem Francie v Rusku, stojím za nimi i v Kataru,“ řekl Macron, když byl na věc tázán před summitem v Bruselu. Podle agentury AFP se šéf Elysejského paláce v neděli chystá do Kataru znovu, aby sledoval na místě vyvrcholení šampionátu.

Při příchodu na summit francouzskému týmu pogratuloval také německý kancléř Olaf Scholz a popřál fotbalistům úspěch i ve finále. Zápas s Marokem byl podle něj dobrý důvod, aby kvůli Macronově cestě do Kataru francouzského prezidenta zastoupil na středečním summitu zemí EU s asijskými státy sdruženými v organisaci ASEAN.

Ve finále se Francie střetne s Argentinou v čele s Messim, kterého Macron označil za skvělého hráče. „Ale mám ho radši v Paříži, než s jeho národním týmem,“ usmíval se francouzský prezident.

Do zápasu s Argentinou jde podle Macrona Francie s velkým respektem, na své straně má ovšem „neuvěřitelný“ mix mladých a zkušených hráčů. „Bude jim fandit 68 milionů lidí a já budu mezi nimi,“ dodal Macron, zřejmě v odkazu na přibližný počet obyvatel své země.

Ve Francii propukly bujaré oslavy postupu do finále

Po celé Francii ve středu večer propukly bujaré oslavy postupu francouzského národního týmu do finále mistrovství světa ve fotbale po výhře 2:0 nad Marokem. Davy lidí se scházely v ulicích, odpalovaly ohňostroje a petardy, hlučně se slavilo také v restauracích a hospodách. V ulicích vlály francouzské, marocké i například alžírské vlajky.

Na hlavním pařížském bulváru Champs-Elysées byly tisíce lidí, nad davem se v mrazivém počasí vznášel rudý dým ze zábavní pyrotechniky. Zvuk klaxonů se mísil s radostným zpěvem i výkřiky, popisuje dění ve francouzské metropoli Le Figaro. U vítězného oblouku se prakticky zastavila doprava.

Mrazivé počasí ve Štrasburku přimělo fotbalové fanoušky k oslavám zejména ve vnitřních prostorách. Oslavy v Bordeaux provázely ohňostroje, policisté zabavovali pyrotechniku kvůli bezpečnosti v přeplněných ulicích. V Marseille se slavilo v přístavu, pyrotechnika ve velkém zářila i nad Toulouse. V Nantes se zpívala národní hymna Marseillaisa. V Lyonu na náměstí Bellecour musela policie proti skupině agresivních lidí v kuklách použít slzný plyn. 

Při oslavách zahynul 14letý chlapec

V jihofrancouzském Montpellier přišel ve středu večer o život čtrnáctiletý chlapec, když ho při oslavách výhry francouzského národního týmu nad Marokem v semifinále fotbalového mistrovství světa srazilo auto. Řidič z místa ujel, policie po něm pátrá.

Francouzské úřady uvedly, že chlapec byl po silném nárazu auta převezen do nemocnice v kritickém stavu. Zraněním však následně podlehl. Vůz byl nalezen opuštěný poblíž místa incidentu.

Rozhlasová stanice RTL napsala, že podle videonahrávek zveřejněných na sociálních sítích skupina mladých lidí nejprve strhla z automobilu francouzskou vlajku. Řidič pak přidal plyn a jednoho z mladíků srazil.

Radost v ulicích, ohňostroje i chaos, píše francouzský tisk

Na předních stranách francouzského tisku i zpravodajských serverů se dnes objevily obrázky oslavujících Francouzů v ulicích měst i objímajících se členů národního fotbalového týmu „Les Bleus“.

„Potřebujete málo k tomu, abyste byli šťastní, stačí uspokojit své potřeby. A co potřebujete, je probudit se ve čtvrtek ráno do obrazů radosti francouzského týmu, který se dostal do finále mistrovství světa ve fotbale a oslavoval celou cestu z šaten až do hotelu,“ napsal dnes ráno francouzský list Le Parisien. Do ulic francouzských měst vyšly ve středu večer desítky tisíc lidí a národními barvami, zpěvem i ohněm oslavovaly vítězství národního týmu.

profimedia-0744723814 Oslavy francouzského postupu do finále | zdroj: Profimedia

Radost a dobrosrdečnou atmosféru nepokazilo ani několik nehod a incidentů, při kterých se ultrapravicové skupiny střetly s policií. Příprava policie byla skutečně pečlivá; v pohotovosti bylo 10 000 jednotek, z toho polovina v centrálním regionu Île-de-France a 2200 v samotné Paříži. Tam se, jako vždy, největší dav příznivců národního týmu sešel na Champs-Elysées. Dominovala modro-bílo-červená, ale tu a tam se vynořily i marocké barvy červená a zelená, píše deník Le Monde, který svůj text doprovází obrázky oslav z pod Vítězného oblouku.

„Jsme rádi za Francii. Nakonec jsme přece bratři a jsme spolu. Ale Maroko hrálo dobře a zasloužilo si dát gól,“ řekl Le Monde dvacetiletý student zahalený v marocké vlajce Hossam Boutalah, jeden z 2500 lidí v ulicích Bordeaux na jihozápadě Francie.

Frankofonní marocký list L’Opinion dnes připomněl, že marocký premiér Azíz Achanúš zápas sledoval ve Washingtonu po boku amerického prezidenta Joea Bidena, který zkrátil svůj projev na summitu USA a afrických zemí se slovy: „Já vím, co si říkáte. Zkrať to, Bidene, za chvíli začne semifinále. Chápu to,“ řekl prezident, jehož projev skončil čtyři minuty poté, co francouzský obránce Théo Hernandez výkopem zahájil semifinálové utkání.

Marocký král Muhammad VI. po porážce Maroka zatelefonoval francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi, aby mu pogratuloval, dodává L’Opinion.

List Le Parisien barvitě popsal oslavy francouzského národního týmu, které začaly už v šatně a pokračovaly celou cestu až do hotelového lobby, kde hráče tancem přivítaly desítky fanoušků. „Byly to scény zasloužené radosti, kterou doufáme, že si zopakujeme v neděli po finálovém zápase s Argentinou,“ píše Le Parisien. 

Zdroje: