Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Když dochází abeceda. Po generacích Y a Z přichází Alfa

Když dochází abeceda. Po generacích Y a Z přichází Alfa
Nebudou brát technologie jako nástroje. Kompletně je integrují do svých životů (Ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Jen co si svět pomalu zvykl na to, že ho ovládá generace mileniálů toužících dosáhnout úspěchu okamžitě bez námahy, občanky už pomalu dostávají jejich děti. Generace Z, která si nedovede představit život bez moderních technologií. Co ale bude následovat dál, až dojdou písmena? 

Když se hudební stanice MTV zeptala dnešních třináctiletých dětí, jak by se měla jejich generace nazývat, měly sebevědomě jasno: "Zakladatelé", protože změní svět.

Veřejnost jim ale kromě názvu Generace Z propůjčila různá jiná označení od Net Gen přes Digital Natives až po iGen.

Narodili se někdy mezi koncem 90. let a rokem 2014 a analogový život jim příliš neříká. Vychovali je k tomu jejich rodiče, agresivní ambiciózní generace Y, která ví, že bez moderních technologií se dnes člověk ve světě ztratí.

Výsledkem jsou děti, které žijí spíš na internetu, než aby si se svými přáteli hrály v reálném světě. Podle nedávné studie zhruba každé páté britské dítě věří, že vše, co najde internetu, je pravda. Co stane, až takovéhle děti dospějí?

Na internetu jsem bůh!

"Lidé se už nikdy necítí sami," řekl MTV jeden z dotazovaných chlapců. Žel tento pocit vyvolává právě život na internetu a sociálních sítích. Vyjádřit se může, kdo chce, k čemu chce. I ten největší looser mezi školáky ve třídě se pomocí počítače může proměnit v supermana.

A stejně jako jeho rodiče, kteří propadají depresím z nedostatečného úspěchu, v reálu možná narazí. I tak ale budou "Zeťáci" hybateli budoucích let.

Genetace Z má ale stále ještě štěstí, že generace jejich prarodičů má na dění ve světě ještě poměrně velký vliv. I když bývají domácí úkoly často vykradené z internetu, stále ještě musí děti chodit do školy a učit se. A to i psané písmo, děs! Část z nich měla dokonce štěstí, mobilní telefony dostala třeba až na prvním stupni základní školy.

Když dojde abeceda na konec

Co ale bude, až iGen vyroste? A je vůbec potřeba čekat, než začne mít děti? Vzhledem k rozvoji technologií analytici a demografové začali jako novou generaci vnímat děti narozené po roce 2015. Jenže jak ji pojmenovat, když s písmenem Z končí abeceda?

Zatím se ujalo označení, se kterým přišel futurista a demograf Mark McCrindle. Po národním průzkumu v Austrálii došel k označení Alfa. Není to náhodné, i v jiných oborech poté, co dojdou písmena z latinky, nastupuje řecká abeceda.

Do generace Alfa patří každé dítě mladší jednoho dvou let a zároveň do ní spadnou ty narozené v následujících patnácti až dvaceti letech. Jestliže současná Generace Z dostala telefon k prvním narozeninám, Alfa se už s ním v podstatě narodí.

Alfa děti budou vyrůstat s iPady v ruce, neznají svět, kdy existovaly tlačítkové telefony a budou moci své myšlenky během pár sekund přetavit do on-line prostředí.

Jejich výhoda a nevýhoda bude v jejich rodičích, hlavně těch z iGenerace. Pokud oni odmítali analogii a "zbytečné šprtání, když si to najdu na internetu", nebudou mít důvod tlačit do podobných věcí své děti. Jenže na počítači se člověk soustředí méně, nevstřebá tolik informací, přelétává mezi tématy... Bude výsledkem dítě bez znalostí a vlastního názoru, zato perfektně ovládající technologie?

Asie nás dožene a děti skočí rovnou do Alfy

Zároveň s rostoucím počtem populace v Asii, ať už v Indii nebo po zrušení politiky jednoho dítěte v Číně nastanou situace, se kterými se dosud nikdo nesetkal. Díky technologiím a propojení napříč světem doženou tyto děti rychle ztrátu svých rodičů a prarodičů a plynule se napojí na generaci Alfa vyrůstající na Západě.

Podle McCrindla se tak tyto podmínky způsobí dosud největší přechod mezi generacemi. Patnáctiletý rozdíl mezi dnešními teenagery a jejich následovníky z Alfy bude mnohem větší, než způsobily počítače mezi babyboomery a jejich dětmi mileniály.

"Nebudou brát technologie jako nástroje. Kompletně je integrují do svých životů," řekl Business Insideru McCrindle.

Pokud ale už nyní panují obavy, co internet udělá v rukou současné nevyzrálé generace patnáctiletých závisláků na technologiích asociálně trávících veškerý čas u počítače nebo s mobilem v ruce, je otázkou, co přinese generace jejich dětí. Ať už v dobrém nebo špatném slova smyslu.

Zdroje:
Vlastní