Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Kdyby nebyl Nečas, ale komunista: Lid by měl práci a partner by byla Čína

Kdyby nebyl Nečas, ale komunista: Lid by měl práci a partner by byla Čína
zdroj: Mediafax

Komunistické straně Čech a Moravy (KSČM) vytrvale rostou preference. Při posledním průzkumu veřejného mínění se dostala na třetí místo, za první ČSSD a druhou ODS. Nechala tak za sebou TOP 09 i lidovce, o Věcech veřejných ani nemluvě. ParlamentníListy.cz se proto zeptaly předsedy KSČM, poslance Vojtěcha Filipa, co by se změnilo v případě, že by se stal on předsedou vlády?

Jakým způsobem by komunistický premiér řešil rozpočtový deficit, romskou problematiku a zahraniční politiku?

Pokud jde o rozpočtový schodek, soustředil bych se především na příjmovou část. Zasadil bych se o změnu daňového systému, a to jak diferenciací daní fyzických i právnických osob, zavedl bych pětistupňový systém daní u fyzických a minimálně dvoustupňový u právnických osob. Samozřejmě bych zvýšil daň u těch právnických osob, které mají zisk vyšší, než přibližně 20 milionů korun. Do těch 20 milionů by ta daň byla základní, a od 20 milionů by byla zvýšená. To se týká především nadnárodních korporací v ČR, které tak jako tak optimalizují daňový základ.

U fyzických osob bych se vrátil k tomu systému, kdy by základní daň nebyla 15 procent, ale 10, respektive 12 procent. To by bylo u příjmu do 110 tisíc korun ročně. Dále bych zůstal nejméně u dvoupásmové daně z přidané hodnoty (DPH) a začal bych vyjednávat s Evropskou unií (EU) tak, jako to mají vyjednané některé státy, že mají nulovou daň na základní potraviny.

Celý článek naleznete na ParlamentniListy.cz.