Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Kocáb: Stát pracuje pro bílé. Romové mají strach chodit do škol. Kdo je vinen?

Kocáb: Stát pracuje pro bílé. Romové mají strach chodit do škol. Kdo je vinen?
zdroj: Mediafax

Někdejší ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb se ve stínu rasových sporů na Šluknovsku zastává Romů. Státní aparát prý pracuje pro bílé a Romové pak mají strach chodit do škol. Zároveň Kocáb naznačil, že Romové nemají příležitost trávit volný čas jinde než v hernách. Špatnou mezilidskou situaci tak způsobují i jejich provozovatelé.

Kocáb mezi problémy, které způsobují sociální vyloučení Romů zařadil mimo jiné špatný přístup do vzdělávacího systému pro romské děti. Ze statistik podle něj totiž vyplývá, že ve speciálních školách jsou jen dvě procenta bílých dětí, zatímco Romů je tam 30 procent. Romové by měli podle Kocába mít stejnou možnost jít do "obyčejné" školy a to beze strachu.

Napříč Evropou

"Mělo by se udělat maximum pro to, aby romské děti získaly plnohodnotné vzdělání, tedy hlavně proto, aby se romští rodiče nebáli a nesnažili své děti chránit před různým rasovými třením v normálním školství tím, že je raději pošlou do školy zvláštní," řekl Kocáb v nedělním Pressklubu na Frekvenci 1.

V současnosti podle Kocába probíhá protiromské tažení napříč Evropou. A zatímco strach brání Romům ve vzdělávání, k hracím automatům je podle Kocába žene nuda. Respektive nestejný přístup k volnočasovým aktivitám. "Kdo je pak na vině? Romové, kteří nemají stejné možnosti, jak trávit volný čas, jako bílí a chodí do heren, kde prohrávají všechny peníze, nebo provozovatelé těch heren, kteří tak bohatnou na chudobě?"

Celý článek naleznete na ParlamentniListy.cz.