Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Kdo si ukrojí největší dotační krajíc v EU? Češi to nebudou

Kdo si ukrojí největší dotační krajíc v EU? Češi to nebudou
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Evropská komise se rozhodla pro nevídaně otevřený krok. Na internetu zpřístupnila informace o rozdělení peněz pro období 2014 až 2020. A tak teď může každý zjistit, kdo se těší největší přízni Evropské unie, nebo kdo si umí vzít šikovně zpátky to, co unii vydal.

Pod těžkopádným názvem Evropský strukturální a finanční fond se skrývá jiný název pro peněženku Evropské unie. A díky rozhodnutí Evropské komise, která zpřístupnila data o rozdělení peněz pro jednotlivé programy, se teď do ní může každý podívat. 

Která země nebo nápad se těší přízni evropských úředníků? Tady je výběr těch nejzajímavějších:

Bohaté Polsko

Nejštědřejší bude unijní peněženka k Polákům. Náš severní soused odčerpá během sedmi let astronomických 86 miliard eur (2323 miliard korun). Nejenže je to nejvíc ze všech, ale dokonce dvojnásobek oproti druhé Itálii, která má nárok "pouze" na 43 miliard eur (1161 miliard korun).

Šťastní Litevci

Polsko sice dostane největší balík peněz, ale v přepočtu na hlavu se budou z největšího příjmu z evropské kasy těšit v Litvě. Částka 2837 euro (76 tisíc korun) na člověka je jednoznačně nejlepší v unii.

Německý finanční bumerang

Němci v posledních letech táhnou na svých bedrech celou EU. Drží ji ekonomicky, finančně i politicky. Jeden by nakonec mohl podlehnout dojmu, že jde skoro až o filantropii.

Evropská unie má ale od legendy o Robinu Hoodovi, který bohatým bral a chudým dával, hodně daleko. Německu se jeho investice vrátí zadními vrátky přes chudé německé regiony, povětšinou z východní části země a to v celkové výši 28 miliard euro.

Rovné příležitosti pro všechny, i ty rovnější

Evropští politici a úředníci rádi mluví o vytváření rovných příležitostí. Někomu se přitom vybaví boj proti společenské diskriminaci, jinému zajištění rovných obchodních podmínek. EU v tom zase vidí možnost podpořit malé a střední podniky - pomoci jim v tvrdém konkurenčním boji nějakou tou vládní dotací. Pro tuto příležitost vyčlenila unie pro období 2014 až 2020 skromný příspěvek 63,4 miliardy eur (1,7 bilionu korun).

Velké výdaje kvůli klimatickým změnám

Klimatická dohoda podepsaná v Paříži je plná velkolepých prohlášení. Těžko říct, která z nich budou opravdu naplněna. Jedno je ale jisté - šetřit na boji proti globálnímu oteplování unie příliš nebude. Spíš naopak.

Ekologická tématika rezonuje v EU čím dál silněji a v unijním místě má také své místo. Když sečteme kategorie "přechod na nízkouhlíkovou ekonomii" a "adaptace a prevence před globálním oteplováním", dostaneme ohromující sumu 65 miliard eur (1,75 biliardy korun).

A to není vše. K tomu můžeme přičíst ještě 60 miliard eur (1,6 bilionu korun) na "ochranu životního prostředí a účinné využívání zdrojů". Pokud planetu nezachrání EU, tak snad už nikdo jiný. 

Cílem je (překvapivě) úspěch

Na portálu najdete i sekci, v níž se vypisují všechny dosažené úspěchy. Vzhledem k tomu, že z celého období uplynul teprve rok, není seznam příliš dlouhý. Než časem nabobtná, EU se rozhodla do něj zanést své cíle, což uvádí na pravou míru tím, že jde o "očekávané úspěchy". V podobném duchu by si mohl školák na začátku školního roku předepsat samé jedničky tužkou do žákovské knížky.

Přehledné tabulky? Libovolné téma, libovolný počet

Jak můžete vidět na následujících grafech, strukturální fond podporuje velice svobodný přístup a dává do poslední chvíle možnost výběru. I když už byly peníze až do roku 2020 rozděleny. Jak jinak si vysvětlit, že k jedné položce, která se týká renovace otevřených městských prostorů, nabízí databáze dva zcela odlišné grafy. Navíc ani z jednoho není příliš jasné, o co vlastně jde.

graf Dva grafy k jedné oblasti se zcela odlišnými údaji | zdroj: Politico

Organická bio-země

Předchozí ovšem úplně blednou v porovnání s unijním zájmem o ekologickou produkci. EU plánuje poskytnout dotace na vytvoření více než 10 milionů hektarů zemědělské půdy. Oblast, která je dvakrát tak větší než celé Švýcarsko, má být součástí plánované diverzifikace zemědělských plodin a "zelené" zemědělské politiky EU. Kromě vytvořeného loga navíc bude vydána celá kompletní série knih pro děti o dobrodružstvích ve světě ekologického zemědělství.

Zdroje: