Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Šedá myš Merkelová vydrží déle než růžový králík Duracell

Šedá myš Merkelová vydrží déle než růžový králík Duracell
Německá kancléřka Angela Merkelová | zdroj: Profimedia

Angela Merkelová se chystá do dalších voleb. Němci si o jejích schopnostech nedělají iluze, přesto by ji mohli zvolit počtvrté za sebou kancléřkou.

Na začátku politické kariéry jí říkali šedá myš. Oblékala se do šedivých kostýmů, byla nevýrazná, nejistá, toporná a scházela jí jistota. Dnes patří Angela Merkelová mezi nejrespektovanější, nejoblíbenější a patrně i nejodposlouchávanější šéfy vlád. Němci jí říkají "Mutti" (Máma, Mamka).

V čele křesťanských demokratů vystřídala kancléře-sjednotitele Helmuta Kohla a třikrát dovedla stranu k vítězství ve volbách do Spolkového sněmu.

Ačkoli jí chybí charisma, vládne Němcům bezmála deset let a na rozdíl od růžového králíčka z reklamy na baterie Duracell ještě není s dechem u konce. Časopis Der Spiegel píše, že se chystá obhajovat kancléřství v parlamentních volbách za dva roky.

Pokud by čtvrtý termín získala, stala by se jedním z nejdéle sloužících německých kancléřů. Mohla by se vyrovnat Kohlovi, který vládl Německu 16 let (1982 až 1998) a přiblížit se legendárnímu Ottovi von Bismarckovi. Tento železný kancléř řídil německou říši 19 let (1871 až 1890).

"Zamerklujte" si s kancléřkou

Americký časopis Forbes vyhlásil Merkelovou devětkrát nejvlivnější ženou světa. S výjimkou roku 2010 vévodí žebříčku od roku 2006. V anketě za sebou pravidelně nechává jak britskou královnu Alžbětu II., tak předsedkyni Fedu (americké centrální banky) Janet Yellenovou.

Dcera luteránského pastora ukazuje záda i mnoha mocným mužům, prestižní magazín ji jako jedinou ženu řadí do desítky nejmocnějších lidí planety. V roce 2012 ji dokonce umístil na druhé místo.

"Je páteří Evropské unie, osud eura spočívá na jejích bedrech," poznamenal Forbes o Merkelové a připomněl témata, která kancléřka musela řešit - nápor přistěhovalců, špionážní skandál, krizi na Ukrajině, sankce proti Rusku, katastrofu letounu Germanwings a pochopitelně řeckou krizi.

Jak ale Merkelovou vidí samotní Němci?

Podle průzkumu institutu Deutschland Trend z konce června jí důvěřuje 67 procent voličů. O tak vysokém čísle může většina evropských premiérů jen snít.

Merkelová je dnes nejrespektovanějším z vůdců vlád velkých evropských států. Vyšší preference má ve spolkové vládě pouze ministr financí Wolfgang Schäuble, který Němcům zalichotil tvrdým postojem k řecké vládě. Za to si vysloužil 70 procent.

Jiný pohled na kancléřku otevírá Německý vydavatel slovníků Langenscheidt. Tato společnost připravuje seznam slov, která vymysleli a používají němečtí teenageři (Jugendwort). Sbírá "novotvary", jež mu mladí Němci posílají e-mailem, a nechává je hlasovat o tom, které slovo je jejich nejoblíbenější.

Víte, který výraz vyhrává? "Merkeln",  česky "merklit" nebo "merklovat". Toto sloveso, o které německá generace z přelomu tisíciletí obohatila jazyk svých předků, popisuje činnost, při níž se člověk snaží něco rozhodnout nebo vyjádřit názor, avšak nic z toho nakonec neudělá, protože toho není schopen.

Příkré, ale něco na tom bude.

Německo jako želva

Novinářka Gertrud Höhlerová v knize "Kmotra: Jak Angela Merkelová změnila Německo" (Die Patin: Wie Angela Merkel Deutschland umbaut) líčí kancléřku jako političku bez původních myšlenek. "Jednou sociální, jindy konzervativní, podle toho, jak se to momentálně hodí," píše o ní.

Merkelová na jedné straně drží přísnou rozpočtovou politiku. Na straně druhé zavádí minimální mzdu, zvyšuje sociální pojištění a také důchody.

Jistě, jsou to ústupky koaliční sociální demokracii, která chce splnit své sliby voličům. Jenže Angela Merkelová většinu svých (konzervativních) slibů nedodržela. Němci se tak od její vlády dosud nedočkali jednoduššího a přehlednějšího daňového systému, ani liberalizace trhu práce.

Kancléřka se razantním rozhodnutím se vyhýbá. Většinu z nich "vysedí". Výjimkou je energetická koncepce, v níž se po katastrofě v japonské Fukušimě před čtyřmi lety její vláda usnesla, že odstaví jaderné elektrárny. Ekonomové však nad tímto rozhodnutím lomí rukama.

Kritičtí jsou také k politice Merkelové vůči Řecku. Kancléřka zdůrazňuje, že měnová unie není unie dluhová a tlačí Řeky k úsporám. Současně ale do předluženého Řecka cpe další miliardy eur, a tím prodlužuje jeho agónii v eurozóně.

Kancléřčinu bezradnost v řecké krizi odhalily záznamy americké Národní agentury pro bezpečnost zveřejněné "práskačkou" skupinou WikiLeaks. Merkelová si v nich stěžuje, že neví, co si počít s Řeckem, protože tento stát už nemůže zachránit ani seškrtání astronomického dluhu.

Po 10 letech v kancléřství je zjevné, že "Muttí" není a nebude reformní političkou. "Dělá politiku malých kroků, s Merkelovou u kormidla se Německo stalo želvou," napsal britský historik Timothy Garton Ash.

Klid a disciplína

Většině Němců ale želví tempo nejspíš vyhovuje. Německo je ostrůvkem klidu v rozbouřené eurozóně. Německý výkon se zvyšuje, stejně jako export, stoupá počet pracovních míst a německé vládní dluhopisy rostou na ceně. Německo tak platí za dluhy nižší sazby než před krizí.

To vše hraje Merkelové do karet. A ještě něco: Gertrud Höhlerová ve své jinak kritické knize "Die Patin" kancléřku zobrazuje jako mimořádně disciplinovanou političku. No a disciplína - ta se v Německu cení.

Takže jaképak by to bylo překvapení, kdyby Angela Merkelová vyhrála volby počtvrté?

Zdroje:
Vlastní