Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Kdo dává přednost servilitě a penězům, a kdo svobodě a demokracii?

Kdo dává přednost servilitě a penězům, a kdo svobodě a demokracii?
Seriál South Park si nebere servítky | zdroj: South Park

Praha momentálně není jediná, kdo si užívá groteskní tanečky s Čínou. Do přecitlivělého čínského vosího hnízda na začátku října pořádně kopl kultovní americký seriál pro dospělé Městečko South Park. Pořad je pověstný tím, že si s nikým rozhodně nebere servítky a nešetří pořádně drsným a kontroverzním humorem, což se stalo i nyní. Inkriminovaná epizoda navíc nemohla přijít v lepší chvíli. 

Díl nazvaný "Band in China" (Kapela v Číně), který byl mimochodem odvysílán právě den po 70. výročí založení Čínské lidové republiky, kritizuje jak vnitřní poměry v Číně, tak i podlézavost západních podnikatelů, kteří se snaží dostat na místní trh a udržet se. V epizodě se tak objevují například scény, kdy se jedna z hlavních postav Stan Marsh a jeho přátelé snaží prorazit s filmem o své kapele na čínském trhu, a dostávají se proto do groteskních situací, kdy je cenzuruje jak jejich manažer, tak přímo čínští úředníci.

V další lince příběhu se pak Stanův otec Randy Marsh rozhodne rozjet v Číně prodej marihuany ze své farmy. Na letišti je ale zatčen a končí v čínském táboře, kde je svědkem bití a popravování vězňů, nebo je nucen číst prohlášení o tom, že je "hrdým členem komunistické strany" a že "strana je více než jednotlivec".

Ve vězeňských kobkách se rovněž setkává s Medvídkem Pú, který je v Číně nežádoucí postavičkou, protože již od roku 2013 je internet plný vtipů, že momentální čínský prezident Si Ťin-pching vypadá právě jako roztomilý méďa od Kryštůfka Robina. Díky tomu se obrázky s Púem na internetu někdy používají jako symbol vzdoru vůči čínské diktatuře.

Ať žije skvělá Komunistická strana Číny!

Kontroverzní epizoda se pochopitelně dočkala rychle odezvy. Celý seriál byl v Číně obratem zakázán a smazán. Stejně tak byl na čínském internetu zablokován i další obsah související s pořadem. Autoři South Parku Trey Parker a Matt Stone si z toho ale příliš těžkou hlavu nedělali a obratem zveřejnili parodickou omluvu, kde se ještě více vysmáli čínským cenzorům a americkým firmám, které jejich tlaku ustupují.

"Stejně jako NBA vítáme čínské cenzory v našich domovech a našich srdcích. Také milujeme peníze více než svobodu a demokracii. Si rozhodně nevypadá jako Medvídek Pú. Nalaďte si ve středu v deset naší třístou epizodu. Ať žije skvělá Komunistická strana Číny! Ať je letošní podzimní sklizeň čiroku hojná! Už jsme v pohodě, Číno?"

Tato epizoda South Parku rozhodně nemohla přijít v lepší době, protože jako naschvál se po jejím odvysílání rozjely stále silně rezonující kauzy řešící servilnost americké basketbalové ligy NBA (na což i narážejí autoři seriálu ve své "omluvě") a videoherní společnosti Blizzard vůči Číně.

Couvající basketbalisté

Na NBA hněv čínských sponzorů, úřadů a fanoušků dopadl obzvlášť mocně - a to stál na začátku jenom jeden krátký tweet. Daryl Morey, generální manažer týmu Houston Rockets, na svém soukromém twitterovém účtu sdílel, že podporuje boj za svobodu v Hongkongu, kde se momentálně již několik měsíců konají obří protičínské protesty.

Morey sice tweet nakonec smazal, ale pro NBA, pro kterou je byznys v Číně jeden z klíčových, už bylo pozdě. Houston Rockets se staly pro čínské fanoušky, partnery a sponzory nežádoucí. Místní sportovní kanály se rozhodly přerušit vysílání jejich zápasů a Čínská basketbalová asociace s týmem přerušila veškeré vazby.

NBA následně udělalo přesně to, čemu se vysmívají autoři South Parku. Začalo se vůči Číně chovat zoufale servilně. Daryl Morey se za svůj tweet omluvil: "Chtěl jsem pouze vyjádřit jednu myšlenku, založenou na jednom výkladu jedné složité události. Od té doby jsem měl tu možnost vyslechnout a posoudit další hlediska."

Rovněž vedení NBA se od manažera Rockets distancovalo a projevilo lítost nad tím, že Moreyho názory "hluboce urazily mnoho přátel a fanoušků v Číně".

Se svou podlézavou omluvou se přidal i basketbalista James Harden, jedna z největších hvězd NBA, který se krom omlouvání nechal slyšet, že Čínu miluje.

Tento přístup ale jen pobouřil fanoušky NBA v západním světě, kteří si začali stěžovat, že pro ligu jsou důležitější čínské peníze než svoboda. Do NBA se za její přístup k Číně pustili i politici, jako republikánský senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Ted Cruz, který jako "celoživotní fanoušek Houston Rockets" vyjádřil zklamání nad tím, jak NBA "ostudně ustupuje".

Basketbalová liga je tak momentálně v nezáviděníhodné situaci. Sedí hezky mezi dvěma mlýnskými kameny a těžko říct, jestli dokáže vykličkovat tak, aby si zachovala aspoň trochu důstojnosti, nebo naopak zachránila nějaké ty čínské peníze.

Blizzard pod palbou

Obdobná situace pak nastala i u zmíněného Blizzardu, který minulý týden potrestal profesionálního hráče esportu poté, co ve streamu podpořil protesty v Hongkongu. Řada hráčů se rozhodla firmu bojkotovat - opět za to, že podle nich dává přednost čínským penězům před lidskými právy.

Společnost pak čelí vlně nevole především na sociálních sítích, kde se začaly šířit desítky zlých vtipů a memů právě na účet Blizzardu. Vzbouřený internet se také rozhodl z herní postavy Mei z blizzardí hry Overwatch vytvořit právě symbol hongkongských protestů.

To se ostatně nadmíru daří a objevují se nejrůznější fotky a obrázky, kde je fiktivní postavička oblečená ve stylu demonstrantů v ochranných brýlích, respirátoru a s deštníkem. Více o celé kauze kolem Blizzardu se můžete dočíst u kolegů na games.cz.

Zmiňovaný díl South Parku tak opravdu nemohl mít lepší načasování. A my můžeme být aspoň rádi, že se naše české hlavní město rozhodlo dát spíše cestou autorů seriálu, než aby se zařadilo po bok NBA a Blizzardu, které jsou momentálně ve slušné pasti.

Zdroje:
Vlastní