Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Kde se zastaví zákazy kouření. V hospodě, v autě nebo doma?

Kde se zastaví zákazy kouření. V hospodě, v autě nebo doma?
Ilustrační snímek | zdroj: tisková zpráva

Bouřlivá debata o zákazu kouření v hospodách, barech a restauracích, která v těchto dnech vrcholí v Poslanecké sněmovně, není koncem, ale začátkem protitabákového boje. Obhájce svobody, soukromí a občanských práv čekají těžké časy.

Česká republika je jednou z posledních vyspělých zemí, v nichž se o zákazu kouření v restauracích teprve debatuje. Vliv tabákové lobby na české politiky je velmi silný a debatu o zákoně navíc stěžují demagogické argumenty na obou stranách.

Na straně navrhovatelů zákona jde o snahu prosadit v restauracích i zákaz elektronických cigaret, které okolí prokazatelně nijak neškodí (i když je otázkou, nakolik za tímto zákazem stojí tradiční tabákové firmy). Na straně druhé se zase dozvídáme, že nebyly nikdy prokázány negativní důsledky pasivního kouření, nebo že, slovy senátora Kubery, "kafe cévy roztahuje a cigarety stahujou – cévy jsou neustále v pohybu a to jim dělá dobře".

Čeští politici dokážou překvapit, přesto je prakticky jisté, že v nějaké podobě se protikuřácký zákon prosadit povede. Česko se tak po letech dostane na úroveň zemí jako Velká Británie, Irsko, Francie, Finsko a dalších, kde bylo o zákazu kouření v restauracích a barech rozhodnuto během posledních deseti let.

Jak ale ukazuje na příkladu zmíněných států, zavřením zakouřených hospod debata nekončí.

Kouření zakázáno!

Žádná země na světě se zatím neodhodlala k tomu, aby cigarety postavila striktně mimo zákon. Na to jsou příjmy ze spotřebních daní příliš důležité a riziko vzniku nelegálního obchodu příliš vysoké. I proto se protikuřácké organizace a aktivisté soustředí na další místo, kde je možné kouření omezit. Řeč je o zákaz kouření v autech.

Všichni považujeme za samozřejmé, že se nesmí kouřit v prostředcích veřejné dopravy, tady jde ale o zákaz kouření ve všech soukromých vozidlech, které vezou nezletilé pasažéry.

Zákaz kouření v autech vezoucích děti už nyní platí v několika zemích Spojených států (mimo jiné i v Kalifornii), v Jižní Africe, v Kanadě, Austrálii nebo v Saúdské Arábii. Letos se k němu přidaly i první evropské země – začátkem roku to byla Francie a od října si v autech v přítomnosti dětí nezapálí Angličané a Velšané. Obdobná opatření pak chystají i Finové, Nizozemci, Irové a další.

Kromě ochrany cestujících jde podle zákonodárců jmenovaných zemí i o zvýšení bezpečnosti řízení - řidiče nebude rozptylovat cigareta, která mu vypadne z ruky. Vyřeší se také problém s požáry od nedopalků cigaret vyhozených za jízdy  

Kde je hranice?

Zákaz kouření v autech vzbudil v Británii velký ohlas. Otázka, zda došlo k překročení rubikonu soukromých práv občanů, brzy přerostla v debatu o tom, kam se boj zdravotnických organizací přesune dál.

Liberální odpůrci zákazu začali upozorňovat na to, že posledním místem, kde je možné kouření, zakázat jsou domovy. Vždyť i v nich žijí nezletilé děti nebo partneři kuřáků, které je třeba chránit před následky pasivního kouření!

Na první pohled je taková argumentace typickou ukázkou reductio ad absurdum, a i protikuřáčtí aktivisté v Británii se shodli, že hranice domu jsou nepřekročitelné. Jenže všichni víme, že jiný kraj znamená i jiný mrav...

Spojené státy nekuřácké

Šedesátitisícové americké město San Rafael loni zakázalo plošně kouření ve všech bytových domech nebo rodinných rezidencích o více než třech bytových jednotkách. Důvodem bylo podle politiků zveřejnění studie, která prokázala, že cigaretový kouř proniká i zdmi, případně klimatizací, a ohrožuje tak sousedy-nekuřáky.

Jedno kalifornské město lze ještě považovat za výstřelek, podobným směrem ale uvažují i další politici. Starosta New Yorku Bill de Blasio sice neprosazuje vyhlášku nebo zákon, princip zákazu kouření doma je mu ale blízký. Jeho administrativa hodlá finančně podporovat zdravotnické organizace a občanské aktivisty ve snaze přimět developery a majitele obytných budov k tomu, aby zakázali nájemníkům kouření ve svých objektech.

V New Yorku je přitom kouření už zakázáno bez výjimky na všech veřejných místech, tzn. nejen v restauracích a barech (zde město může udělit výjimku), ale i v parcích, v pěších zónách a podobně. Cílem nové koncepce města, kterou de Blasio prosazuje, je mimo jiné zákaz kouření ve všech bytových domech.

Americké kuřáky tak podle všeho čekají těžké časy. Zvláště když veřejné průzkumy naznačují, že i oni sami si ve svých domovech často kouření zapovídají. Podle americké protikuřácké organizace ALA je už nyní kouření zakázáno ve více než 80 procentech amerických budov, a to bez vynucení zákonem. Veřejné mínění se navíc posouvá i v otázce možnosti ilegality kouření. Pro ní se nyní vyjadřuje zhruba 30 procent Američanů, což je o 20 procent více, než před deseti roky.

Zdroje:
BBC, Vlastní, Daily Mail, New York Times