Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Británie chystá přelomový zákon. Zakáže kouření v autech vezoucích dítě

Británie chystá přelomový zákon. Zakáže kouření v autech vezoucích dítě
Škodliviny obsažené v cigaretovém kouři zůstanou ve vzduchu v autě až dvě a půl hodiny, a to i při otevřeném okénku. | zdroj: ThinkStock

Už koncem roku 2015 by se mělo ve Velké Británii stát nelegálním kouření v autech vezoucích dítě do 18 let, uvedl deník The Guardian. Pokud britský Parlament zákon, který mu dnes předloží vláda, schválí, šlo by o největší protikuřácké opatření od roku 2007, kdy bylo zakázáno kouření na veřejných místech. 

Předpokládá se, že o zákonu jako takovém by se mělo v obou komorách Parlamentu hlasovat začátkem roku a je pravděpodobné, že jeho schválení bude jen formalitou. Poslanci totiž už v únoru drtivou většinou hlasů 376 hlasy proti 107 podpořili zákaz předložený labouristy v rámci novely zákona o rodině a dětech.

Zákon by měl začít platit 1. října 2015. Zákaz vítají nejen zdravotnické a protikuřácké organizace, ale širokou podporu má i u veřejnosti. Podle březnového průzkumu nové protikuřácké nařízení schvaluje 77 procent dospělých, včetně 64 procent kuřáků.

Zákaz kouření v autech v přítomnosti dětí výrazně podporuje také Britská lékařská asociace (BMA). "Je to důležitý krok ke snižování rizik pasivního kouření," řekla Sheila Hollinsová, předsedkyně vědecké rady BMA.

Tím ale boj ministerstva zdravotnictví proti kuřáctví nekončí. Plánuje zahájit veřejnou diskusi o tom, zda by mělo být trestné prodávat e-cigarety osobám mladším 18 let, ať už přímo, nebo i pro toho, kdo dítěti e-cigarety koupí. 

Zdroje:
The Guardian