Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Každý třetí úraz na lyžích je vážný. Škody šplhají do milionů

Každý třetí úraz na lyžích je vážný. Škody šplhají do milionů
zdroj: tisková zpráva

Z pohledu zimních sportů je lyžování nejrizikovějším sportem. Každý třetí úraz ze sjezdovky je vážný, na snowboardu je to dokonce 55 % všech úrazů. Nejzávažnější zranění jsou způsobena srážkou s jiným lyžařem. Do zahraničí přesto vyráží bez komerčního cestovního pojištění 17 % Čechů.

Zahraniční i tuzemské skiareály po roce opět otevírají své brány a vítají lyžaře. Vydat se do zahraničí bez kvalitního komerčního pojištění je ale nezodpovědnost. Pojišťovny každoročně evidují stovky zranění. Mezi ty vůbec nejvážnější patří úrazy, ke kterým dojde při srážce s jiným lyžařem. V takových případech škody dosahují nejvyšších částek. Pokud dojde k nehodě, musí totiž viník uhradit i škody vzniklé na zdraví nebo majetku poškozeného, či náklady na transport. Zvláště u zimních sportů je tedy nutné dbát na klíčové parametry pojištění a dostatečně vysoké limity. I když Češi nejčastěji vyráží na hory v rámci EU, na Evropský průkaz zdravotního pojištění, tzv. EHIC kartu, spoléhat nelze. Modrou kartičku totiž lze uplatnit jen ve státních zdravotnických zařízeních. Většina klinik v horských oblastech je ale soukromá.

Nejčastější zranění na sjezdovkách

tabulka11 zdroj: tisková zpráva

Co musí obsahovat kvalitní pojištění

Před cestou na lyže do zahraničí by si každý měl ohlídat hlavně adekvátní výši limitů, která by měla být alespoň 2 mil. korun. Důležitým parametrem je pojištění odpovědnosti za způsobené škody na zdraví či majetku třetích osob ve výši nejméně 1 mil. korun. Nepostradatelné jsou asistenční služby. V případě potíží asistenční centrum zajistí nejvhodnější postup řešení problémů. ERV Evropská pojišťovna nabízí komplexní balíček pojištění Sbaleno „Na lyže“, který je sestaven přímo pro dovolenou na horách. Pojištění myslí i na transport vrtulníkem do nemocnice nebo převoz zpět do Česka. Obsahuje i právní zastoupení, které oceníte, když dojde ke srážce na sjezdovce. Je totiž běžné, že účastníci nehody podávají předběžnou žalobu a až následně se šetřením určuje její viník. 

Případ klienta ERV Evropské pojišťovny

Jak se mohou vyšplhat náklady na léčení, dokazuje případ klienta ERV Evropské pojišťovny, který v Alpách srazil 55letou lyžařku. Žena utrpěla zlomeninu holenní kosti a krčku, dále měla přetrhané kolenní vazy. Celkové náklady na léčbu a způsobenou škodu při nehodě na horách v zahraničí se vyšplhaly na téměř dva miliony korun. 

Zdroje:
Inzerce