Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Kauza kancléře Mynáře a dotace na jeho penzion míří k nejvyššímu žalobci

Kauza kancléře Mynáře a dotace na jeho penzion míří k nejvyššímu žalobci
V souvislosti s přidělení podpory, kterou Mynářova firma dostala v roce 2011, obvinila policie Mynáře z poškozování finančních zájmů EU. Kancléř dlouhodobě odmítá, že by spáchal trestný čin | zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Dotační úřad ROP Střední Morava zkouší získat zpět dotaci na penzion v Osvětimanech od firmy Clever Management hradního kancléře Vratislava Mynáře, informoval server iROZHLAS.cz.

Úřad Regionálního operačního programu (ROP) Střední Morava předal Nejvyššímu státnímu zastupitelství návrh, aby podal správní žalobu kvůli vrácení šestimilionové dotace na dostavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku od firmy hradního kancléře Vratislava Mynáře. Serveru iROZHLAS.cz to potvrdila vedoucí odboru veřejné kontroly dotačního úřadu Dana Koplíková. Ministerstvo financí před časem rozhodlo, že Mynářova firma dotaci vracet nemusí.

V souvislosti s přidělení podpory, kterou Mynářova firma dostala v roce 2011, obvinila policie Mynáře z poškozování finančních zájmů EU. Kancléř dlouhodobě odmítá, že by spáchal trestný čin.

Koplíková uvedla, že podání správní žaloby nejvyššímu státnímu zástupci vyplynulo z právní analýzy z důvodu závažného veřejného zájmu ve věci rozhodnutí ministerstva financí. Podle ní je žaloba i jedinou možnou obranou proti uvedenému rozhodnutí ministerstva. Z právní analýzy totiž vyplynulo, že se proti němu nešlo odvolat.

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž serveru sdělil, že žalobu podá, pokud budou splněny všechny formální požadavky.

V souvislosti s dotací policisté Mynáře, který je jedním z nejbližších spolupracovníků prezidenta Miloše Zemana, obvinili letos v únoru z poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. Policisté stejně jako dříve kontrola dotačního úřadu tvrdí, že Mynář v žádosti o dotaci neuvedl pravdivě, že stejný objekt už dříve dostal dotaci od ministerstva školství.

Kancléř podal proti usnesení o zahájení stíhání stížnost, dozorující státní zástupce ji ale zamítl. Mynář stíhání považuje za nestandardní a ovlivněné tlakem médií.

Ministerstvo financí rozhodlo, že firma Clever Management hradního kancléře Vratislava Mynáře nemusí peníze vracet. Dotační úřad si ale nechal v uplynulých týdnech zadat právní analýzu, jak upozornil server Seznam Zprávy. Právě ta měla úřadu ukázat možnosti, jak šest milionů od kancléřovy firmy znovu vymáhat.

Dotační úřad s verdiktem resortu financí nesouhlasil od samého začátku, protože podle Koplíkové existovaly v případu důkazy „černé na bílém“, že kancléřova společnost dotaci získat neměla. „S rozhodnutím nesouhlasíme, protože ministerstvo financí se nevypořádalo s tím, že (...) on by procesem hodnocení neprošel,“ uvedla Koplíková.

Zdroje: