Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Kancléř Vratislav Mynář si loni vydělal 2,6 milionu hrubého, odhalil server

Kancléř Vratislav Mynář si loni vydělal 2,6 milionu hrubého, odhalil server
Prezidentský kancléř Vratislav Mynář si loni ve své funkci vydělal 2,6 milionu korun hrubého. Zhruba tři čtvrtiny z toho tvořil jeho plat a zbývající čtvrtinu odměny | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Prezidentský kancléř Vratislav Mynář si loni ve své funkci vydělal 2,6 milionu korun hrubého. Zhruba tři čtvrtiny z toho tvořil jeho plat a zbývající čtvrtinu odměny.

Sněmovní kancléř, kterým byl až do letošního jara Jan Morávek, si loni vydělal 1,7 milionu hrubého a z toho odměna tvořila 40 000 korun. Senátní kancléřka Jana Vohralíková si podle serveru loni vydělala 2,1 milionu hrubého. Osoba bez uvedení jména, která zastávala „vedoucí pozici č. 1“ na úřadu vlády, vydělala ve své funkci loni 1,7 milionu hrubého.

Loňský plat dalších státních úředníků zveřejnil server Platyúředníků.cz. Dnes o tom v tiskové zprávě informovala organizace Hlídač státu.

Platy a odměny za loňský rok jí poskytlo přes 230 subjektů. Zaslaly údaje k více než 1800 pozicím v managementu svých úřadů, organizací nebo podniků.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček vydělal 1,3 milionu Kč hrubého, z toho zhruba pětinu tvořila odměna. Prezidentská kancelář podle serveru zaslala kompletní data.

Celkový hrubý příjem ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky představoval 1,3 milionu korun. Jako nefinanční bonus měl k dispozici služební vozidlo kvůli okamžité pracovní dosažitelnosti. Předseda Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Vojtěch Weis loni získal v hrubém 1,5 milionu korun, asi o 30 000 korun meziročně víc.

Hlídači státu získal data i za zdravotnická zařízení, například pražský IKEM, brněnský Masarykův onkologický ústav, fakultní nemocnice v Plzni, Olomouci a Brně. Pražská Nemocnice na Homolce odmítla podle Hlídače státu poskytnout data již druhý rok po sobě. Instituce pod ministerstvem dopravy podle serveru třikrát poskytly kompletní data, ale v 19 případech nikoli.

Hlídač státu se dotazoval víc než 300 subjektů. Na platy se ptal podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Přestože žádosti zasílal datovou schránkou a touto cestou očekával i odpovědi, v pěti případech obdržel reakci prostřednictvím České pošty.

Hlídač státu uvádí, že v demokratických zemích je běžné zveřejňovat platy a odměny vrcholných činitelů státu, protože občan jako plátce daní musí být informován o tom, jakým způsobem s jeho penězi stát nakládá.

Zdroje: