Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Aktualizováno: Jihočeský hejtman vyhlásil v kraji kvůli sněhu kalamitní stav; problémy jsou v celém Česku

Aktualizováno: Jihočeský hejtman vyhlásil v kraji kvůli sněhu kalamitní stav; problémy jsou v celém Česku
Vydatné sněžení způsobilo řadu dopravních nehod. U Nových Hradů zapadl autobus z Vídně s japonskými turisty, nikdo nebyl zraněn | zdroj: twitter.com/HZS_jihocesky

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) dnes ráno vyhlásil v kraji kvůli sněhu kalamitní stav. Jsou problémy a výluky v železniční i autobusové dopravě, vlaky mají i víc než hodinová zpoždění. Některé silnice nejsou sjízdné, jsou také výpadky proudu. V kraji napadlo místy až tři čtvrtě metru sněhu. Neprůjezdná je po nehodě kamionu silnice I/4 u Mirotic, hlavní tah z Prahy do Písku, otevřená bude kolem 20:00, řekl ČTK krajský policejní mluvčí Miroslav Šupík. Jihočeští hasiči měli od rána zhruba 300 zásahů, řekl ČTK jejich mluvčí Vratislav Malý. Hejtman po 17:00 ČTK řekl, že krizový štáb kraje zatím nesvolá.

Problémy v dopravě jsou ale v celém Česku, kvůli nehodám byla mnoho hodin přerušena doprava na dálnicích D1 i D5. Hlavně kvůli popadaným stromům se zastavily některé železniční tratě i silnice, potíže v dopravě jsou také kvůli zledovatělým vozovkám. 

Firma EG.D eviduje kvůli sněhu v Česku 36 poruch na vedení vysokého napětí. Bez proudu bylo večer 3200 odběratelů, dopoledne 10.500, z toho nejvíc na jihu Čech, řekl mluvčí energetické společnosti E.ON Roman Šperňák. Hlubocká zoo zavřela, těžký sníh zničil ptačí voliéry. Zavřít muselo také infocentrum jaderné elektrárny Temelín, střecha byla přetížená sněhem, sdělil ČTK vedoucí útvaru jaderné komunikace ČEZ Petr Šuleř. Elektrárna jinak funguje na maximální výkon, dodal.

Kamiony dopoledne nemohly projet po silnici I/20 u Maloviček na Prachaticku, hlavním tahu z Budějovic do Písku a na Plzeň. Od rána zatím eviduje policie přes 60 nehod, žádnou vážnou. S autobusem 50 japonských turistů u Nových Hradů se sice utrhla krajnice, ale nikomu se nic nestalo, dodal policejní mluvčí. Turisté museli z autobusu vystoupit okénkem u řidiče, uvedli hasiči na facebooku.

K 17:00 jsme napočítali na 300 událostí spojených s dnešní kalamitou. Po 16. hodině jsme zasahovali u nehody autobusu u...

Zveřejnil(a) HZS Jihočeského kraje dne Sobota 2. prosince 2023

„Máme na silnicích veškerou techniku silničářů. Tím, jak sníh neustále padá, je těžký, tak se čím dál víc objevují polomy, na některých místech jsou výpadky elektrické energie. Je jasné, že nebudeme schopni zajistit provoz na silnicích Jihočeského kraje úplně normálně. Je třeba oznámit, že bude kalamitní stav,“ řekl ráno ČTK Kuba. Odpoledne uvedl, že krizový štáb zatím nesvolá.

Město České Budějovice na svém facebookovém profilu oznámilo, že hledá dobrovolníky, kteří by pomohli odklízet sníh. Do ulic poslalo 100 pracovníků, což je maximum, uvedlo.

Jihočeští silničáři mají v terénu všech 200 sypačů. Odklízí sníh celý den. V kraji je dnes zataženo a stále sněží.

Lipenský skiareál dnes otevřel dětský park, na jiném místě se dá bobovat. Ve středisku, které zahájí sezonu 8. prosince, jsou stovky lidí, řekl odpoledne ČTK za skiareál Jiří Gruntorád. Kvůli kalamitě se naopak ruší některé kulturní akce. Třeba folkrocková skupina Spolektiv zrušila dnešní koncert v Dobříši, kapela Devítka nedorazila na koncert v Potočné na Jindřichohradecku. „Tady se prostě jet nedá. Nejdřív jsme se při rychlosti pět kilometrů za hodinu otočili nechtěně do protisměru, pak jsme za hodinu ujeli 16 kilometrů,“ napsala kapela na facebooku. Kvůli kalamitě dnes také zůstalo zavřené kluziště na českobudějovickém náměstí, uvedli organizátoři. 

profimedia-0824912875 Ilustrační foto | zdroj: TASR / Profimedia

Český hydrometeorologický ústav vydal na sobotu výstrahu na vydatné sněžení. Pro část jižních Čech platí výstraha s extrémním stupněm nebezpečí – za den může napadnout přes 30 centimetrů sněhu, možná až 65. Již v noci napadlo na některých místech na jihu Čech až 75 centimetrů. Pro zbytek Jihočeského kraje a Vysočiny platí výstraha s vysokým stupněm nebezpečí s tím, že může napadnout 30 až 40 centimetrů sněhu za den. Ve velké části republiky kromě severozápadu Čech – kde žádná výstraha neplatí – očekávají meteorologové 15 až 30 centimetrů nového sněhu.

Zdroje: