Jídelní hůlky jako ze sci-fi. Dokáží rozpoznat pančovaný olej
6. 9. 2014 – 9:25 | Zpravodajství | Petr Kubec

Nový vynález společnosti Baidu ocení spousty Číňanů. Speciální elektronické jídelní hůlky, které dokáží rozpoznat kvalitu jídla, byly původně pouze aprílovým žertem. V Číně a zahraničí však vzbudily takový ohlas, že firma začala s jejich plnohodnotným rozvojem.
Tento týden Baidu zveřejnila dosavadní výsledky. Hůlky jsou elektronické, a když je uživatel přiblíží k oleji, senzory zkontrolují teplotu oleje a jeho způsobilost ke konzumaci. Výsledky se objeví na displeji chytrého telefonu. Na samotných hůlkách se pak rozbliká červená kontrolka, pokud je použitý olej cokoli, jen ne čerstvý.
Zdravotní nezávadnost potravin představuje v Číně velký problém. K jednomu z nejhorších skandálů došlo v roce 2008, kdy na kojenecké mléko s průmyslovou chemikálií melamin zemřelo šest dětí a dalších 300 tisíc onemocnělo.
Dalším zdrojem značného znepokojení je "recyklovaný" olej na vaření získávaný z odpadů či zbytků z restaurací, který se po pročištění tváří jako nový. Jen v loňském roce bylo za výrobu a používání tohoto oleje zadrženo více než 100 lidí a 20 z nich skončilo ve vězení; dva dostali doživotí.
Není ovšem jasné, zda se chytré hůlky dočkají průmyslové výroby. Firma zatím vyrobila jen omezenou sérii prototypů. Uživatelé čínských sociálních sítí nový výrobek chválí, ale zároveň jsou otrávení ze skutečnosti, že je něco takového vůbec potřeba.
"Můžeme si ještě vůbec užívat jídlo?" napsal jeden uživatel. "Kdybych tyhle hůlky nosil všude s sebou, tak asi umřu hlady," dodal druhý.