Jezte více ryb, snížíte tím riziko vzniku depresí, tvrdí studie
U lidí, kteří jedí více ryb a mořských plodů, je menší riziko vzniku depresí. Vyplývá to z několika mezinárodních studií, kterých se zúčastnilo 150 tisíc lidí a které se zabývaly vztahem mezi pojídáním ryb a depresemi.
Celkem jde o 26 studií, které se zabývaly vlivem stravy na vznik depresí. Deset z těchto studií bylo prováděno v Evropě, další sedm bylo provedeno v Severní Americe, zbytek v Asii, Oceánii a Jižní Americe.
Při výzkumu v Evropě vědci zjistili, že lidé, kteří konzumují ryby a jiné mořské tvory, měli o sedmnáct procent nižší riziko vzniku deprese, než u těch, kteří ryby buď jedli málo anebo vůbec ne.
„Vyšší spotřeba ryb tak může být prospěšná v prevenci proti vzniku deprese,“ komentovali výsledky výzkumu autoři studie Sedm způsobů, jak se deprese liší mezi muži a ženami.
Navíc, když výzkumníci analyzovali veškerá data, zjistili, že u mužů, kteří jedli ryby, se riziko vzniku deprese snížilo o 20 procent, u žen to bylo o 16 procent. Většina ze studií byla pozorovací a vědci tedy přiznávají, že nebylo možné stanovit konkrétní vztah příčiny a následku mezi spotřebou ryb a vznikem depresí. Proto je podle nich potřeba dalšího výzkumu.
Vědci se však domnívají, že existuje několik mechanismů, díky kterým lze vysvětlit vztah mezi vznikem depresí a spotřebou ryb. Omega 3 mastné kyseliny, které obsahuje rybí maso, mohou určitým způsobem změnit strukturu mozkových buněčných membrán.
Případně by některé další mastné kyseliny, které rybí maso obsahuje, mohou změnit účinek neurotransmiterů dopaminu a serotoninu, což jsou látky, které jsou zodpovědné za vznik depresí.
Příčina malého rizika vzniku deprese u lidí, kteří jedí více ryb, ale může být docela prostá. Tito lidé zkrátka žijí zdravěji a vysoká spotřeba ryb může mít vliv na lepší nutriční stav a to může přispět k nižšímu riziku deprese.
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 21.12.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,110 | 25,190 |
USD | 24,020 | 24,140 |