Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Jezte více ryb, snížíte tím riziko vzniku depresí, tvrdí studie

Jezte více ryb, snížíte tím riziko vzniku depresí, tvrdí studie
Konzumace ryb podle vědců snižuje riziko vzniku depresí. Ilustrační foto | zdroj: ThinkStock

U lidí, kteří jedí více ryb a mořských plodů, je menší riziko vzniku depresí. Vyplývá to z několika mezinárodních studií, kterých se zúčastnilo 150 tisíc lidí a které se zabývaly vztahem mezi pojídáním ryb a depresemi. 

Celkem jde o 26 studií, které se zabývaly vlivem stravy na vznik depresí. Deset z těchto studií bylo prováděno v Evropě, další sedm bylo provedeno v Severní Americe, zbytek v Asii, Oceánii a Jižní Americe.

Při výzkumu v Evropě vědci zjistili, že lidé, kteří konzumují ryby a jiné mořské tvory, měli o sedmnáct procent nižší riziko vzniku deprese, než u těch, kteří ryby buď jedli málo anebo vůbec ne.

„Vyšší spotřeba ryb tak může být prospěšná v prevenci proti vzniku deprese,“ komentovali výsledky výzkumu autoři studie Sedm způsobů, jak se deprese liší mezi muži a ženami.

Navíc, když výzkumníci analyzovali veškerá data, zjistili, že u mužů, kteří jedli ryby, se riziko vzniku deprese snížilo o 20 procent, u žen to bylo o 16 procent. Většina ze studií byla pozorovací a vědci tedy přiznávají, že nebylo možné stanovit konkrétní vztah příčiny a následku mezi spotřebou ryb a vznikem depresí. Proto je podle nich potřeba dalšího výzkumu.

Vědci se však domnívají, že existuje několik mechanismů, díky kterým lze vysvětlit vztah mezi vznikem depresí a spotřebou ryb. Omega 3 mastné kyseliny, které obsahuje rybí maso, mohou určitým způsobem změnit strukturu mozkových buněčných membrán.

Případně by některé další mastné kyseliny, které rybí maso obsahuje, mohou změnit účinek neurotransmiterů dopaminu a serotoninu, což jsou látky, které jsou zodpovědné za vznik depresí.

Příčina malého rizika vzniku deprese u lidí, kteří jedí více ryb, ale může být docela prostá. Tito lidé zkrátka žijí zdravěji a vysoká spotřeba ryb může mít vliv na lepší nutriční stav a to může přispět k nižšímu riziku deprese. 

Zdroje:
huffingtonpost.com