Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Jako ministr pro legislativu chci zrušit nesmyslné normy, slibuje Šalomoun

Jako ministr pro legislativu chci zrušit nesmyslné normy, slibuje Šalomoun
„Tato koalice si klade za cíl zrušit v právním řádu vše, co přestalo dávat smysl,“ uvedl dnes Michal Šalomoun | zdroj: CNC / Profimedia

Michal Šalomoun chce jako ministr pro legislativu zlepšit kvalitu právního řádu a zrušit nevyhovující normy.

Začít chce ministerský kandidát u povinností drobných a středních podnikatelů. Chce se také zaměřit na důkladnější zdůvodnění vládních či ministerských opatření proti koronaviru, aby je soudy nemusely rušit. Řekl to dnes novinářům po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

„Tato koalice si klade za cíl zrušit v právním řádu vše, co přestalo dávat smysl. Já bych se toho chtěl ujmout přes zmapování povinností drobných a středních podnikatelů a zaměřit se na ně a tam začít to rušení,“ uvedl Šalomoun.

Legislativní radu vlády, které bude předsedat, považuje Šalomoun za oponentní orgán pro ministerstva, která návrhy zákonů a vyhlášek tvoří. Chtěl by prosadit, aby se přezkum právních norem, které ministerstva navrhují, dodržoval. Chtěl by radu využít také k tomu, aby se zlepšilo odůvodňování protiepidemických opatření, „aby v eventuálním soudním přezkumu obstály“. Podotkl, že na rozdíl od návrhů vyhlášek a zákonů rada neposuzuje mimořádná opatření.

Šalomoun uvedl, že si s prezidentem „posteskli“ nad úrovní českého právního řádu a měli k ní každý své připomínky. „Celková atmosféra byla hrozně milá a pozitivní,“ dodal kandidát na ministra pro legislativu.

Do budoucí vlády ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Starostů a Pirátů byl Šalomoun nominován v listopadu poté, co se kandidatury v listopadu vzdal předseda pirátských poslanců Jakub Michálek po vnitrostranické debatě o kumulaci funkcí.

Nestraník Šalomoun v minulých letech za Piráty neúspěšně kandidoval do Senátu a do Evropského parlamentu, zastupuje je i jako advokát se specializací na autorské právo. Je kritikem současného pojetí funkce kolektivních správců autorských práv, zastupuje také restauratéry, majitele obchodů nebo lázeňská zařízení zejména ve sporech o úhradu autorských poplatků.

Cyklus Zemanových schůzek s kandidáty na ministry má skončit v pátek schůzkou s adeptem na ministra zdravotnictví Vlastimilem Válkem. Protože je prezident kvůli onemocnění covidem-19 v izolaci, jedná s kandidáty přes mikrofony a po dobu schůzky je oddělen plexisklovou bariérou.

Zdroje: