Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Kandidát na ministra spravedlnosti Blažek odmítl, že by byl vyšetřován kvůli korupci

Kandidát na ministra spravedlnosti Blažek odmítl, že by byl vyšetřován kvůli korupci
Kandidát na ministra spravedlnosti Pavel Blažek po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem | zdroj: Robert Klejch / CNC / Profimedia

Kandidát na ministra spravedlnosti Pavel Blažek po jednání s prezidentem Milošem Zemanem odmítl, že by byl vyšetřován kvůli korupci či manipulacím s městským majetkem v Brně.

O tom, že policie Blažka podezírá, psaly tento týden server Aktuálně.cz a deník Hospodářské noviny (HN). Prezident poslanci ODS poradil, aby se nenechal novináři udolat, doplnil Blažek. Za priority resortu považuje řešení situace soudních znalců či novelu zákona o státním zastupitelství.

Aktuálně.cz a HN uvedly na základě anonymních zdrojů, že Blažka podezřívá policie z podílu na korupci a manipulaci s městským majetkem v Brně. Už loni v létě tato média uvedla, že o zapojení Blažka a dalších politiků ODS do korupce vypovídal stíhaný bývalý starosta Rojetína na Brněnsku Pavel Hubálek. Blažek dnes řekl, že neexistuje žádný případ „Blažek“, ale pouze kauza „Hubálek“.

„Já s panem Hubálkem nikdy nic nepáchal a téměř ho neznám. Je mi v podstatě jedno, co jako obviněný lže do protokolu, protože může legálně lhát,“ uvedl Blažek. Hubálek podle něj navíc netvrdí, že by něco s Blažkem páchal, ale jen to, že možná existovala určitá organizované skupina, kterou Blažek možná vedl. Opakovaně kritizoval autory textů s tím, že nemá žádnou kauzu, ale jen „dva novináře na hrbu“. Vyjádření redakcí ČTK zjišťuje.

Se Zemanem záležitost krátce probrali. „Pan prezident je informován. Zemanovsky mi poradil, ať se nenechám v žádném případě udolat českými novináři. Já mu slíbil, že nenechám,“ uvedl. Prezident se podle něj nezmínil o tom, že by kvůli mediálním informacím měl problém s Blažkovou ministerskou nominací. Blažka opakovaně podpořil předseda občanských demokratů a designovaný premiér Petr Fiala.

Blažek mluvil s prezidentem zhruba hodinu. „Bavili jsme se o stavu české justice, názor prezidenta je kritičtější než můj, ale to je myslím dlouhodobě známá věc,“ uvedl. Nutno je podle něj řešit situaci kolem soudních znalců. „Odmítají tu práci vykonávat v podmínkách, které jsou dnes,“ vysvětlil. Potřebná je podle něj i novela předpisu o státním zastupitelství, byť nemusí být složitá a dlouhá. Zavést by se měla funkční období vedoucích státních zástupců a výraznější by měla být odpovědnost státních zástupců za pochybení.

Zeman byl po dlouhé hospitalizaci a i navzdory nákaze covidem-19 ve formě, řekl Blažek. Na debaty s ministry je velmi dobře připraven. „Ty rozhovory pro nikoho nebudou jednoduché a jen tak formální,“ řekl. Debatu absolvovali kvůli izolaci prezidenta přes mikrofon a zábranu z plexiskla.

Zdroje: