Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Zeman doporučil Lipavskému odstoupit z kandidatury na ministra

Aktualizováno: Zeman doporučil Lipavskému odstoupit z kandidatury na ministra
Lipavský nechtěl rozebírat do detailů, kde se názorově se Zemanem rozcházeli. Věří, že rozdílnost názorů není důvodem pro nejmenování vlády | zdroj: CNC / Profimedia

Prezident Zeman doporučil Janu Lipavskému, aby odstoupil z kandidatury na ministra zahraničí. Petr Fiala uvedl, že na nominaci kandidátů na ministry se nic nemění.

(AKTUALIZOVÁNO, 17:18) Prezident Miloš Zeman na dnešním dopoledním jednání v Lánech doporučil Janu Lipavskému (Piráti), aby odstoupil z kandidatury na ministra zahraničí v nové vládě Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Uvedlo to rádio Frekvence 1 s odkazem na dva zdroje obeznámené s jednáním. Designovaný premiér Petr Fiala na twitteru uvedl, že na nominaci kandidátů na ministry se nic nemění. Vyjádření Lipavského ČTK shání.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš ČTK sdělil, že za nominací Lipavského stojí. Jde podle něj o kvalitního a kompetentního kandidáta, který reprezentuje i koaliční program vznikající vlády. „Abych předešel různým spekulacím, na nominaci kandidátů do mé vlády se nic nemění,“ uvedl Fiala.

„Ctíme dohody mezi prezidentem a premiérem Fialou, personální záležitosti tedy nebudeme více komentovat, než se pan prezident sejde se všemi ministerskými kandidáty. Nehodláme opakovat chyby vlády pana (Andreje) Babiše, kdy byly vypouštěny informace z nedokončených jednání, šířily se polopravdy a vnášely mezi veřejnost zmatek,“ napsal ČTK dále Bartoš.

Lidovecký předseda a kandidát na vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka v neděli v České televizi řekl, že pokud by Zeman nevyhověl návrhu na jmenování nové vlády, porušil by ústavu, a obratem by proto následovala kompetenční žaloba k Ústavnímu soudu.

Lipavský po dnešním jednání připustil rozdílné názory na některé záležitosti. Se Zemanem probíral priority v zahraniční politice, debatu označil za věcnou a korektní. Obecně hovořili i o postupu při jmenování vlády, řekl novinářům.

„Jmenování probíhá na bázi premiér - prezident a tam si myslím, že je také potřeba se o tom dál bavit. My jsme obecně debatovali o tom, jak má proběhnout jmenování vlády,“ řekl Lipavský. „Je potřeba postupovat podle ústavy a opět nemohu říct nic jiného, než že je to záležitost pana premiéra, který nese seznam nominantů za panem prezidentem,“ dodal.

Lipavský nechtěl na dnešním briefingu rozebírat do detailů, kde se názorově se Zemanem rozcházeli. „Jsou oblasti, kde jsme debatovali. O otázce Izraele, o V4 (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Představil jsem velmi konkrétní kroky, které se vážou k české zahraniční politice, k tomu, co by česká zahraniční politika mohla dělat v těchto vztazích,“ řekl. Věří tomu, že rozdílnost názorů není důvodem pro nejmenování vlády.

Ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek dnes uvedl, že v případě, že o to Lipavský projeví zájem, je připraven s ním konzultovat věci ohledně české zahraniční politiky a vnitřního fungování ministerstva zahraničí. „Považuji to za slušnost a je v to zájmu dlouhodobého fungování české zahraniční politiky,“ sdělil ve vyjádření, které ČTK poskytla mluvčí ministerstva Eva Davidová.

(13:10, původní zpráva) Kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský po schůzce s prezidentem Zemanem nepotvrdil, že je kandidátem na člena vlády, ke kterému má hlava státu výhrady. Lipavský připustil rozdílné názory na některé záležitosti. Se Zemanem probíral priority v zahraniční politice, debatu považuje za věcnou a korektní. Obecně debatovali i o postupu při jmenování vlády, řekl dnes Lipavský novinářům po jednání.

Zeman v polovině listopadu řekl televizi Nova, že předpokládá, že bude vetovat návrh na jednoho ministra nově vznikající vlády. Spekulovalo se o tom, že tím, ke komu je prezident kritický, je právě Lipavský. Bývalý pirátský poslanec se dnes na opakované otázky novinářů k záležitosti konkrétně nevyjádřil.

„Jmenování probíhá na bázi premiér - prezident a tam si myslím, že je také potřeba se o tom dál bavit. My jsme obecně debatovali o tom, jak má proběhnout jmenování vlády,“ řekl Lipavský. „Je potřeba postupovat podle ústavy a opět nemohu říct nic jiného, než že je to záležitost pana premiéra, který nese seznam nominantů za panem prezidentem,“ dodal. Designovaný premiér Petr Fiala několikrát řekl, že nehodlá ustupovat z navrženého seznamu kandidátů.

Lipavský nechtěl na briefingu rozebírat do detailů, kde se názorově se Zemanem rozcházeli. Věří, že rozdílnost názorů není důvodem pro nejmenování vlády. Z hlediska priorit považuje za klíčové budovat konsenzus v zahraniční politice na základě dialogu mezi vládou, prezidentem, šéfy parlamentních komor a dalšími klíčovými aktéry. Za důležité má otázky ekonomické prosperity, bezpečnosti i vztahů se světovými velmocemi - Spojenými státy, Ruskem a Čínou.

Lipavský už dříve mluvil o potřebě revize vztahů s Ruskem a Čínou. Zařazení ČR na ruský seznam nikoli přátelských zemí je podle něj pro Česko dlouhodobě nevýhodné, považuje za důležité usilovat o normalizaci vztahů. Co se týče Číny, vidí Lipavský cestu v užší spolupráci na úrovni Evropské unie.

Za užitečný formát k hledání konsenzu považuje pravidelné schůzky nejvyšších ústavních činitelů k zahraniční politice. Podle Lipavského je přirozené, že klíčoví aktéři mají různé názory, silný konsenzus ale vidí v postojích k členství v EU, NATO, ke spolupráci se sousedními státy i Visegrádskou skupinou (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko).

Se Zemanem debatoval také o Izraeli, který vnímá jako důležitého partnera pro Česko. Prezident dlouhodobě volá po přesunutí velvyslanectví do Jeruzaléma. Vláda k takovému kroku dosud nepřistoupila. Lipavský vyjádřil svůj dlouhodobý postoj, že takovou věc je potřeba náležitě zvážit. „Není to otázka, ve které je namístě vyjadřovat kategorické soudy. Je potřeba se tím dál zabývat,“ dodal.

Zdroje: